Hopp til hovedinnhold

Tildelinger Idretts- og Kulturstipend 2019

Helgeland Sparebank sitt Idretts- og kulturstipend for 2019 ble utdelt like før jul. Tildelingene foregikk i Mosjøen, Sandnessjøen, Brønnøysund og i Mo i Rana. Stipendet er på 30 000 kroner, og har som formål å fremme utvikling av særlige talenter innen kultur og idrett på Helgeland. Siden 2011 har hele 91 unge talenter på Helgeland mottatt dette stipendet. I kroner og øre har banken utbetalt 2 730 000 kroner i idretts- og kulturstipend i denne perioden.

Disse ble tildelt stipend i 2019:

Idretts- og kulturstipend utdelt i Mo i Rana:

Nicklas Sundsvåg, 17 år fra Mo i Rana - Fotball

Nicklas spiller i dag fotball for Bodø Glimt å går nå på Norges Toppidrettsgymnas i Bodø. Hans ambisjoner på kort sikt er å spille seg opp på A-laget, og til slutt få en A-lagskontrakt. Han har også et mål om å spille seg inn på landslaget og på litt lengre sikt å komme seg ut i Europa for å spille for større klubber. Nicklas har deltatt på sone-, område-, krets- og nasjonale talentsamlinger for talentfulle spillere i perioden 2015-2018. De beste og mest talentfulle spillerne i NFF Nordland sin krets deltar på det som kalles for NFF Landslagsskolen 12-16 år. I tillegg har Nicklas vært tatt ut og deltatt på fire nasjonale talentleire i henholdsvis, Sarpsborg, Stavanger og Trondheim i perioden 2016-2017. Slike samlinger består i hovedsak av Norges 40-50 beste spillere i sin årgang, og er i så måte forbeholdt en liten gruppe spillere. Spillerutvikler i NFF Nordland, Torkild Veraas, beskriver Nicklas som en sympatisk, fornuftig og positiv type, med gode forutsetninger for å lykkes så vel i livet som på fotballbanen. En flott ambassadør for Rana og Helgeland.

Sunniva Solhaug Rognan, 15 år fra Mo i Rana – Dans

Sunniva har helt siden hun var liten alltid vært glad i å bevege seg til musikk. Hennes lidenskap begynte med at hun skulle prøve barnedans på Tip Toe Dansestudio allerede som to-åring. Når hun ble rundt ni år, startet hun på jazz i tillegg til klassisk ballet. I dag danser hun alle stiler som er tilgjengelige på Tip Toe Dansestudio. Klassisk ballet, moderne, jazz, stepping og hip hop. Hun er på Tip Toe over 20 timer i uken, i tillegg til at hun driver med en del egentrening. I de to siste sommerferiene er Sunniva blitt invitert til å delta på sommerskolen hos «Nasjonal balletten» ved Den Norske Operaen. Der blir kun de flinkeste invitert. Der trente hun med Europas beste dansere fra alderen 13-18 år. Kun 45 av alle som sendte søknad om å delta kom inn. Og hun, den eneste fra Nord-Norge kom igjennom det trange nåløye. Denne sommeren (2019) ble hun lagt ekstra godt merke til av lederen av operaens ballettskole, så denne høsten har hun hospitert til Operaen. Dette er første gang Operaen viser interesse i en danser fra Mo i Rana noensinne.

Marius Skevik Westgaard, 14 år fra Mo i Rana – Karate

Marius har trent karate i Rana Karateklubb siden høsten 2012. Han er veldig treningsvillig og trener 6-7 ganger i uken. I tillegg bidrar han på treninger for yngre utøvere. Han ser også viktigheten av å gjøre det bra på skolen, og jobber også derfor hardt med skolearbeidet. Marius sitt store delmål for 2019 var å gjøre det bra i WIKF World Karate Open (VM) i England i september 2019. For å kvalifisere seg til dette måtte han delta på minst tre større stevner og NM i løpet av våren/sommeren 2019. I WIKF global cup (stilarts VM) i september fikk han gull i kumite Kadett åpen klasse - sølv i kumite Kadett vektklasse +70 - sølv i kumite u16 lag sammen med Sander Fredheim Nygaard og Gabriel Wright. I Gøteborg open i mai fikk han sølv i sin klasse og gull i lag med Gabriel Wright og Petter Kristensen. Under NM i Oslo i mars oppnådde han bronse i sin vektklasse. Ifølge en av trenerne i Rana Karateklubb må Marius nå på internasjonale stevner for å få god matching for å utvikle seg videre.

Oda Leiråmo, 16 år fra Mo i Rana – Kombinert

Oda jobber målbevisst mot å hevde seg innenfor kombinertidretten for kvinner. I sesongen 2018-19 trente hun 450 timer, og denne sesongen blir det økt til over 500 timer. I vår og sommer reiste hun på plastsamlinger og renn til Oslo, Trondheim, Orkdal og Ø-vik i Sverige. Kombinertjentene, som Oda er en del av, fikk også 2018-2019 sesongen delta på to TV-sendte renn; Kirkebakken Grand Prix og Holmenkollen Skishow. I slutten av august reiste hun til Oberhof i Tyskland for å delta på kombinertrenn. Hun har nå også kvalifisert seg til å få være med på en satsningsgruppe for kombinert kvinner, i regi av Norges skiforbund. Oda har prestert helt i toppen de siste årene på nasjonale samlinger. Dette er også en av grunnene til at hun nå har kvalifisert seg til å få være med på en satsningsgruppe for kombinert kvinner i regi av Norges skiforbund.

Kaja Helene Remmen, 16 år fra Nesna – Skyting

Kaja startet sin skytterkarriere på Nesna høsten 2013. Allerede på første trening på Nesna Skytterlags miniatyrbane viste hun at hun kunne treffe blink. Som Junior har Kaja hevdet seg i Norgestoppen helt fra starten av. Hun har deltatt på lokale og nasjonale konkurranser både i miniatyr innendørs og på bane og felt utendørs. I 2019 deltok hun for første gang også på Stang og felthurtig-skyting både på NNM og Landskytterstevne. Kaja har skutt aktivt innenfor DFS skyting i 6 år og deltatt på Landsskytter- stevnet (NM) 5 ganger. Hun har vært kvalifisert til Felt-finaler i samtlige Landskytterstevner hun har deltatt på. Det har også blitt en del finaler i Bane og Felt på NNM og Bane på Landskytterstvene. Beste individuelle plassering før årets sølv på Landsskytterstevnet var 7. plass etter innledende skyting i Førde i 2017 som ER (eldre rekrutt). Resultatet var da 30 treff med 28 innertreff. Kaja ble også i 2019 kåret til «Årets idrettsnavn» av Rana Blad sine lesere.

Julie Margrethe Laupstad, 16 år fra Mo i Rana – Fløyte

Som 9 – åring begynte Julie å spille fløyte ved Rana Kulturskole som elev hos Anne Guri Frøystein, noe som hun fortsatt holder på med. Her får hun god undervisning, og stadig nye utfordringer. Julie har spilt på mange lunsjkonserter med organisten Chris Eva. Hun har vært solist både på fløyte og piccolo. I tillegg har hun vært å spilt på alle institusjonene i Rana - alene og sammen med Rana fløytegruppe. Hun har også vært på fløytefestival i Lørenskog to ganger siden 2015. Høsten 2018 deltok Julie på Masterclass hos både britiske Jessica Kabirat fra Oslo Filharmoniske orkester og Henriette Wie Flaig fra kvintetten «5 på tvers». Her fikk hun fantastiske tilbakemeldinger ifølge Anne Guri Frøystein. Høsten 2016 ble Julie tatt opp som medlem i Nordland Janitsjar (NoJa) etter prøvespill med selvvalgt stykke og et prima vista – stykke. Våren 2019 ble Julie tildelt Rolv Dørums stipend fra Rolv Dørum og hans kones minnefond. Fondet skal gå til inspirer og motivere unge kulturelle talent i Rana.

Idretts- og kulturstipend utdelt i Mosjøen:

Martine Grolid, 21 år fra Mosjøen – Dans

Dans har alltid vært Martine sin store lidenskap, og hun drømmer om en profesjonell dansekarriere i fremtiden. Frem til videregående danset hun aktivt hos Vefsn Kulturskole, og har også fått muligheten til å være vikar der. På videregående skole gikk hun på danselinja i Bodø, hvor hun på fritiden trente hos Pias ballettstudio. Etter endt videregående begynte hun på dans forstudium, som er et forberedende år til en dansebachelor hvor hun i slutten av året kan delta på auditions. For å følge dansedrømmen sin videre flyttet hun i fjor høst til England for å studere ved ett av landets mest anerkjente skoler innenfor Contemporary dance. Dette studiet er over tre år (Bachelor) og pedagogene er blant de beste innen feltet, dette er en stor mulighet for henne da det vil åpne opp mange veier for videre karriere, både som utøver og pedagog.

Emilie Lawrence Hagen, 16 år fra Mosjøen – Dans

Emilie har danset i 13 år og de siste årene har hun brukt nesten all tiden sin på dans. Hun har deltatt på mange forskjellige prosjekter og forestillinger de siste årene. Et av høydepunktene for 2018 var hennes deltakelse på UKM (ungdommens kulturmønstring) hvor hun gikk videre fra lokalmønstring til fylkesmønstring og deretter videre som eneste danser fra Nordland til landsmønstring i Trondheim med en solo som hun hadde laget selv. Emilie har også vært invitert og deltatt på sommerskole hos «Nasjonal balletten» ved Den Norske Operaen. Her blir kun de beste danserne i Norge invitert. Hun har også blitt nominert til Drømmestipendet i 2017 og 2018 og har vært med på flere forestillinger i regi av Vefsn Kulturskole, Frisk 3 og Balance Mosjøen Danseforening de siste ti årene. I februar 2019 meldte hun seg på audition for Norske Talenter sesong 10 og gikk videre til dommerutvelgelse og den 6. desember, danset hun på direktesending på TV 2 i Norske talenters semifinale.

Peter Skrabak, 16 år fra Mosjøen – Squash

Peter startet med squash for Mosjøen Squashklubb i 2014. Da ble han friskmeldt av Rikshospitalet for en medfødt hjertefeil, noe som innebar at han frem til dette tidspunktet var frarådet trening med høy intensitet. Entusiasmen var derfor stor da han endelig kunne starte å trene for fullt. Han startet da med squash for Mosjøen Squash-klubb, volleyball for Mosjøen VBK og fotball for Olderskog IL samtidig. Etter hvert ble squash Peters hovedsatsing. Han er i dag rangert som Nord-Norges beste squashspiller i sin aldersklasse U17. Han er den 6. beste i Norge i skrivende stund, på vei opp fra nr.25 ved årsskiftet 2018-2019. Han representerte Mosjøen og Nord-Norge i Junior NM i 2018 (U15) og 2019 (U17). Hans seriøs og dedikert tilnærming til sporten har vekket interesse hos flere trenere i landets squashmiljø.

Idretts- og kulturstipend utdelt i Sandnessjøen

Emilija Lorina Kibalcica, 15 år fra Tjøtta – Friidrett

Emilija er en glad og munter jente som liker å være aktiv og lære nye ting. Hun begynte på Friidrett i Sandnessjøen høsten 2017, og deltok aktivt på treningene og syntes det var gøy å lære mer om teknikk. Dette førte til stor forbedring av resultatene. Hun deltar på treninger 3-4 ganger i uka i Sandnessjøen, og må reise 40 km fra Tjøtta. Etter hvert fikk hun delta i stevner og konkurranser, og resultatene forbedret seg for hver gang. Høydepunktet var 2 gull, 1 sølv og 1 bronse på Lerøy-lekene 2018, og selvfølgelig innendørs og utendørs UM i 2019 med fantastiske resultater i Norgestoppen.
Emilija har et stort talent for friidrett og har gjennom de siste årene prestert gode resultater på nasjonalt nivå på mange øvelser. Hennes høydehopp på 1,65m gjør at hun ligger som andre beste i Norge i sin årsklasse, og lengdehoppet på 5,22m gir henne en tredjeplass. Også tresteghoppet på 10,95m er på tredjeplass på landsstatistikken.

Nora Brandsnes Pedersen, 16 år fra Sandnessjøen – Friidrett

Nora har vært aktiv i Sandnesjøen Friidrettsklubb siden 2014. Hun trener 5-6 ganger i uka og reiser jevnlig på treningssamlinger til Steinkjer og Stjørdal. Sommeren 2018 var hun med på Norges Friidrettsforbund sin treningsleir i Skien. Nora sine ambisjoner fremover er å være en aktuell medaljekandidat i mellomdistanseløp i store nasjonale mesterskap. Nora ble i 2016 og 2017 plukket ut av Nordland Friidrettskrets for å delta i Ungdomslekene, hvor de beste fra Finnmark i nord til Møre og Romsdal i sør konkurrerer. Dessverre for Nora ble hun syk begge disse gangene og fikk ikke deltatt. I 2018 har hun fått deltatt i UM og flere andre stevner og resultatene har kommet. Hun har satt SIL rekord i 800, 1500 og 2000 meter. De gamle rekordene sto helt fra 1900-tallet. Ifølge lederen i SIL Friidrett har Nora et løpstalent utenom det vanlige.

Idretts- og kulturstipend utdelt i Brønnøysund:

Iselin Evensen, 15 år fra Sømna – Friidrett

lselin er i dag medlem av Sømna IL. Gjennom flere år med deltagelse på friidrettsstevner har hun nådd mange mål og fått flere pallplasser i større stevner. Hun blir ofte møtt med overraskelse fra andre utøvere og klubber når hun forteller at hun trener alene. Som 13 åring var hun nr. 9 på landsstatistikken på 200m og nr. 1 på 400m. Som 14 åring klatret hun til nr. 4 på landstatistikken i 200m med tiden 26.82. Hennes sprinttider i år som 15 åring har på flere stevner gitt henne godt over 1000 Tyrvingpoeng og hun har forbedret tidene sine på både 100, 200 og 400 m denne sesongen. I 2019 var hovedmålet UM på Jessheim der hun fikk konkurrere mot de beste i landet.  Formen var god og hun løp raskest av samtlige 15 åringer i kvart og semifinale på 200m. I finalen ble hun nr. 4, fattige fem hundredeler fra andreplassen. For henne er det en bekreftelse på at hennes treningsregime gir resultat. Hun var en knapp centimeter fra pallplass blant Norges beste løpere. 

Tidligere tildelinger:

201820172016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011