Hopp til hovedinnhold

Ti unge talenter fra Helgeland fikk Idretts- og kulturstipend for 2017

Helgeland Sparebanks Idretts- og kulturstipend for 2017 ble utdelt like før jul. Tildelingene foregikk i Sandnessjøen, Hattfjelldal og i Mo i Rana. Stipendet er på 30 000 kroner, og har som formål å fremme utvikling av særlige talenter innen kultur og idrett på Helgeland. Følgende ti unge ble tildelt stipend i 2017:

Mo i Rana:

Idrettstipend 2017 Mo i Rana

Nikolai Kråkstad, 15 år fra Mo i Rana - Rana Karateklubb

Nikolai startet med karate da han var 7 år. Han ble tatt ut på landslaget og dro første gang ut til EM i Rotterdam i 2016. Der havnet han rett utenfor pallen individuelt, mens i lag var han med og tok sølv. Dette motiverte han videre og har siden det lagt ned en enorm innsats frem mot VM i WIKF på Curaçao som var nå i oktober.  Der tok han gullmedalje og ble verdensmester. Siden NM i mars 2017, hvor han tok gull individuelt, og frem til nå, har han stått på toppen i alle turneringer han har vært med på. Nå satser han frem i mot 2018 og det store målet blir EM i Portugal i juli.

Sander Fretheim Nygård, 13 år fra Nesna – Rana Karateklubb

Sander har trent karate siden 9 års alderen. Han debuterte i EM i Nederland i oktober 2016 og fikk da en bronsemedalje. 2017 ble et år med mange treningssamlinger, blant annet med fem reiser til Oslo og trening sammen med utøvere på landslagsnivå. Møtet med nasjonale og internasjonale utøvere og trenere har bidratt til økt motivasjon og interesse og 2017 ble et særdeles godt år for Sander med tanke på plasseringer. Blant annet ble det sølv i Kata og bronse i Kumite under NM i Oslo den 25. mars. Dette året ble det også flere sterke nasjonale og internasjonale plasseringer, men det hele toppet seg under VM i Curacao hvor det ble sølv i Kata og bronse Kumite både individuelt og for lag.

Håvar Wolden Skog, 18 år fra Mo i Rana – Rana Bowlingklubb

Håvard begynte å spille bowling som 13-åring og kunne raskt vise at han hadde et stort talent innenfor denne idretten. Blant annet har han to fjerdeplasser i single NM for junior, og en bronse i double NM for junior. I juni 2015 tok det hele virkelig av. Da deltok Håvar på en av de mest populære turneringene i landet. Her deltar mange av de beste seniorene. Håvar tok her en sterk 4 plass, og han slo dermed ut flere voksne landslagsspillere. Etter denne helgen ble Håvar kjent langt utenfor Nord-Norge.  I 2016 var han lagets beste spiller under Lag-NM for seniorer i 2016. I fjor fikk Håvar tilbud om å være med på det norske juniorlandslaget. I tillegg ble han i vår tatt ut i troppen på 4 gutter som spilte EM i Helsingfors. Av nyere gode prestasjoner er det bronse i Senior-NM i klassen double som nok er den aller gjeveste.

Anna Anita - kulturstipend 2017

Anna Anita, 17 år fra Hemnesberget – sang og piano

Anna Anita har sunget helt siden hun var 4 år, men sang for første gang på scenen da hun var 6 år. Hun har gått på kulturskole og fått undervisning i sang og piano i 10 år, Anna Anita har sunget mye opp gjennom sitt unge liv, men det største hun har gjort var å være med i Norske Talenter i 2012 hvor hun gikk helt til semifinalen. Under denne konkurransen utalte den ene dommeren Adil Kahn, seg på følgende måte: – Vet du hva, du har Gud i stemmen din, etter den da 11 år gamle Anna Anita sin fremførelse av Christina Aguilera sin låt «Hurt». Anna Anita deltok også nylig på Agenda Nord-Norge konferansen hvor hun fremførte en «gåsehudsang». En nord-norsk versjon av «A Wonderfull World».

Anna Anita fikk sitt stipend under et seminar i banken på Mo, hvor hun også var leid inn til å underholde.

Mosjøen:

Mosjøen idretts- og kulturstipend 2017

Erik Mikkeljord 18 år fra Susendal – Hattfjelldal IL

Erik er en friidrettsutøver som satser på sprint og løper for klubben Hattfjelldal Friidrett. Har påbegynt sitt tredje utdanningsår på Steinkjer VGS, der han går jeg spisset toppidrett - friidrett. Utdanningen skjer her i tett samspill med Olympiatoppen. Erik har nettopp tatt steget opp i G18/19, der han i år konkurrerer mot løpere som er et år eldre enn han. Erik hevder seg godt både regionalt og nasjonalt. For eksempel 7. beste norske tid på 100 m i G18/19 i år, satt under sprintstevne i Trondheim. Han har også bl.a. 1. plass på 100 m i G16 og G17 fra Veidekkelekene på Lillehammer, og 4. plass på 100 m finale i G18/19 under UM innendørs 2017. Erik har vært blant de 5 beste de 3 siste årene på 60 m innendørs. Kortsiktig mål er å komme under 7-sekunders grensa på 60 m og under 11-sekunders grensa på 100 m. Persene på de to distansene så langt er 7,09 på 60 m og 11,10 på 100 m.

Astri Farbu 17 år fra Trofors – Hattfjelldal IL

Astri startet med friidrett for fire år siden, etter at treneren i Hattfjelldal friidrett, Kjell Vidar Norheim, inviterte henne med på en trening. Da hadde hun vunnet dameklassen i motbakkeløpet Pilfjellet Opp, og likte å løpe. Gjennom Hattfjelldal friidrett har hun deltatt på mange lokale, regionale og nasjonale treningssamlinger og stevner frem til i dag og har oppnådd mange gode resultater. I dag går Astri andre året på landslinje for friidrett ved Steinkjer videregående skole, på spissa toppidrett. Hun satser i hovedsak på øvelsene 200 m og 400 m, og har ambisjoner om å nå et internasjonalt nivå, som først består av å kvalifisere til U20 eller U23 EM. I siste UM (nasjonalt ungdomsmesterskap) i september oppnådde hun bronse på 400 m i J17 og 10. plass med ny pers på 200 m, etter et lengre skadeavbrekk.

Leander Hjerpås 18 år fra Trofors – gitar

Leander går for tiden i 3. klasse ved musikklinja på Mosjøen Videregående skole. Han har vært musikkinteressert i ganske mange år og begynte å spille gitar i en alder av 10 år og har brent for det jeg han holder på med siden da. Han begynte først på kulturskolen på Trofors i lære hos Tom Roger Markås, men begynte etterhvert å ta timer i Polen hos et par profesjonelle fusion-gitarister. Han er i Polen nesten hele sommeren hvert år, slik at han benytter tiden best mulig. Leander har store ambisjoner i forhold til gitarspillingen sin. Det nærmeste målet akkurat nå, er å øve hardt og gjøre seg klar til en høyere utdannelse innenfor musikk til neste år. Drømmen er å leve av musikk, om det så skulle være å spille i band og produsere egen musikk, eller være studio-musiker til andre kjente artister, er ikke så nøye. Leander er en ungdom som har vist kulturtalent og målbevisst atferd over tid, og som har fått kunstnerisk oppmerksomhet utenom det normale.

Sandnessjøen:

Idrettsstipend 2017 Sandnessjøen

Elias Lenning, 14 år fra Herøy – Herøy IL Badminton

Elias har ambisjoner om å bli en av Norges beste badmintonspillere. Sommeren 2016 og 2017 ble han plukket ut av Norges Badmintonsforbund til å delta på talent teamet. Elias spiller fra i høst av i det som kalles andre års U15. På rankinglista for Norge ligger han på 6. plass i singel, på 2. plass i double og på 3. plass i mix. Talent treneren i Norges Badminton Forbund, Sondre Flåten Jørgensen, beskriver Elias som en av Norges beste badmintonspillere i sin klasse U15. Han bekrefter også at Elias, som en av fire gutter, representerte Norge under tre ulike turneringer i Danmark i uke 41 og 42.

Emma Sofie Eriksen, 15 år fra Sandnessjøen – Sandnessjøen IL Friidrett

Emma startet med friidrett som 11-åring og har siden da vært med å dominere sin aldersgruppe i Nordland. Som 13 og 14-åring ble hun tatt ut av Nordland friidrettskrets for å representere Nordland i Ungdomslekene. Første året ble det 2 sølv og 1 bronse, og året etter ble det 3 gull og 1 Som 15-åring deltok Emma i Tyrvinglekene, som er Norges største stevne. Her ble det bronse i tresteg og en sterk 5.plass på 200 meter. Hun kvalifiserte med dette til UM og her ble det også bronse i tresteg, finale i lengde og 200 meter. Emma ble også tatt ut til Kalottlandslaget, men måtte takke nei da UM gikk samme helgen.

John Ivar Pettersen, 18 år fra Austbø – Sandnessjøen Styrkeløftklubb

John Ivar har drevet med styrkeløft siden han var 13 år, og begynte å trene først hjemme i garasjen, før han begynte i Sandnessjøen styrkeløftklubb i 2014. Samme året deltok han på sitt første styrkeløftstevne, hvor han tok gull i sin klasse. I 2015 ble det gull i NM styrkeløft ungdom, junior og veteran. I 2016 ble han tatt ut til regionslaget i Nordland og samme året oppnådde han gull og norgesrekord i knebøy og benk under NM styrkeløft ungdom, junior og veteran. Samme året ble det gull i Nordisk ungdom og junior.  John Ivar har senere deltatt på stevner både nasjonalt og internasjonalt nivå.  Han er på landsbasis rangert som nr. 1 sin klasse i Norge. Under Nordisk ungdom- og junior styrkeløft i 2017 satte han ny norgesrekord i knebøy. 

Tidligere tildelinger: 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011