Hopp til hovedinnhold

Ti unge talenter fra Helgeland fikk Idretts- og kulturstipend for 2016

Helgeland Sparebanks Idretts- og kulturstipend for 2016 ble utdelt i slutten av desember i Mosjøen og Mo i Rana. Stipendet er på 30 000 kroner, og har som formål å fremme utvikling av særlige talenter innen kultur og idrett på Helgeland. Dette er sjette gang Idretts- og kulturstipendet deles ut, og i år var det følgende ti ungdommer som ble tildelt stipend:

 Tre unge talenter fikk utdelt stipendet i Mosjøen

Jesper Abelsen Andreasen, 18 år fra Vefsn - langrenn

Jesper konkurrerer for Halsøy IL. Han er tredjeårs elev ved Meråker videregående skole og har langrenn som utdypningsfag. Jesper har valgt å satse hardt på langrenn og skal kommende sesong konkurrere i klassen M19 – 20 / eldre junior. Jesper har gode resultater fra forrige sesong med flere topp 30 plasseringer i sin klasse (150 – 180 deltakere) i Norgescuprennene. Han gikk på Nordlands første lag i NM-stafetten der laget fikk en sterk 14. plass, ble dobbel kretsmester under Kretsmesterskapet i Bodø og uttatt til å representere Norge i Barents Winter Games. Jesper har også representert Nordland under Ungdomsstafetten i Holmenkollen.

Sanne Linea Vold, 18 år fra Rana - piano

Sanne har spilt piano i 8 år og er nå tredje års elev ved musikklinja på Mosjøen vgs. Opplæringen har hun fått ved kulturskolen i Rana der hun har hatt flere forskjellige lærere, ved skoler i Danmark, toppenkurset i Mosjøen, seminarer, masterclass  og deltakelse i musikkprosjekter både her til lands og i Russland. Sanne har mottatt Rolf Dørums stipend 2 ganger, spilt med Strykekammeratene, deltatt i UKM flere ganger, spilt piano i Nordland Janitsjar og vært taffelpianist på Meyergården hotell sist sommer. Sanne er et stort talent som satser seriøst på musikk som levevei. Sanne er en utøver som er blitt lagt merke til utenfor Helgeland, og nå i høst ble hun tatt inn på «Unge Musikeres» talentprogram ved konservatoriet i Tromsø som er et program for spesielt talentfulle elever i videregående skoler fra hele landet.

Lotte Lise Leknes, 20 år fra Mosjøen – sang

Lotte Lise kommer fra en musikkfamilie der musikk og teater har vært viktig. Hun har vært en drivkraft i sang-grupper som Time To Shine med årlige konserter i Mosjøen eller spilt alene eller sammen med andre ved en rekke store og små anledninger. Etter audition tidligere i år er Lotte Lise Leknes kommet inn på LIPA i Liverpool. Her er nåløyet for å komme inn svært trangt og konkurransen hard. Lotte Lise kan komme langt med sitt talent og vilje til innsats.

Fra tildelingen av Helgeland Sparebanks Idretts- og kulturstipend for 2016

Andrine Bjørkmo, 15 år fra Rana - skiskyting                                                      

Andrine har drevet med langrenn helt siden hun var liten. Etter at hun kom inn i skimiljøet i Bossmo & Ytteren i 2013 har hun valgt å satse på skiskyting. Andrine er en positiv, energisk og utadvendt person som trener 500 timer i året. Andrine har vunnet Nordlandscupen (langrenn) de tre siste årene og blitt kretsmester 9 ganger. I skiskyting har hun en 12. og 15. plass (normaldistanse og sprint) i Hovedlandsrennet 2016. På NNM samme år ble hun nr 2 både på normaldistanse og sprint og var på laget som vant stafetten. Andrine er som en av de femten beste jentene i Norge tatt ut på Young Star-laget, og er med det med i det nasjonale toppskiktet.

Audun Nystad Kvitvær, 18 år fra Onøy - styrkeløft                                                        

Audun er en habil fotballspiller (Mo IL 2. divisjon) som det siste halvannet året også har drevet aktivt med styrkeløft. Som siste års ungdomsløfter satte han ny norgesrekord i knebøy på 216 kilo og gull på Ungdoms-NM nå i slutten av november og han nærmer seg norgesrekorden i benkpress på 140 kilo. Audun oppnådd en 2. plass i ungdoms-NM i november 2015 og en 3. plass i senior NM i mai 2016. En uvanlig sterk prestasjon ettersom det er 6 år til Audun er seniorløfter. Han har også en 1. plass fra Regionmesterskapet for Nordland i 2016 og en 2. plass fra samme mesterskap i 2015. Etter bare halvannet år i denne idretten har Audun med sin allsidige bakgrunn og naturlige talent utviklet seg raskt og passerte sine jevnaldrende ungdommer. Derfor er han uttatt på Regionslaget og ranket som nummer en i sin klasse til Ungdoms-NM. Audun har prestert på et høyt regionalt og nasjonalt nivå innenfor sin sport og vil etter all sannsynlighet gjøre seg sterkt bemerket i tiden framover.

Mathias Høgås, 18 år gammel fra Rana - freeski (twintip)                                 

Mathias begynte med Freeski som niåring og har mål om å bli en av verdens beste skikjørere. Han er hardtarbeidende, seriøs og jobber målbevisst for å nå sine ambisjoner og målsettinger. Mathias går på toppidrettsgymnaset på Lillehammer for å utvikle seg i anlegg som legger til rette for sporten og får kortere avstand til Norgescuper og Norgesmesterskap. I 2016 fikk Mathias to bronsemedaljer i Norgesmesterskapet – en i NM Slopestyle og i Big Air. En veldig god prestasjon i en sterkt voksende idrett. I tillegg har han gode plasseringer i Norgescupen og andre nasjonale konkurranser. Mathias har plass på juniorlandslaget i Freeski og skal delta på alle Norgescuper og Norgesmesterskap. Dette kan gi muligheter også i Verdenscupen dersom han oppnår gode resultater i Norge.

Live Hov Grønbech, 14 år Herøy - badminton                                          

Live startet med badminton i en alder av 7 år og spiller singel, double og mix. Hun har vunnet kretsmesterskapene i Midtnorsk Nord i sin klasse de siste årene og har flere gode plasseringer i mix og double nasjonalt. Nå ligger hun på 3. plass i singel på rankinglisten i Norge for U15. I fjor vant hun to rankingturneringer og fikk en 3. plass i double. Hun ble tatt ut til Barents Winter Games i Russland der det norske laget tok gull og ble nr. 3 i ungdommens badmintonmesterskap som første års U15 spiller våren 2016. Hun er av Norges badmintonforbund tatt ut til talentteamet 2016/2017 og har startet sesongen med 1. plass i singel på rankingturneringen i Haugesund i september og representerte Norge under to turneringer og en lagturnering i Danmark 14. -22. oktober 2016. Live har gjort seg bemerket på nasjonalt plan innenfor sin idrett. 

Hanne Kråkstad Johansen, 14 år fra Rana - skiskyting + langrenn         

Hanne representerer Bossmo & Ytteren IL, konkurrerer i langrenn og skiskyting og vil satse på skiskyting når hun om noen år blir junior. Hanne trener ca. 480 timer og skyter mellom 8000 – 9000 skudd i året, og 2016-sesongen blir den andre der hun følger en fast oppsatt treningsplan. Hanne har en rekke førsteplasser i KM både i 2015 og 2016. Hun vant Nordlandscupen i 2014 og 2015 og Kvalfoss-sprinten i 2015. I 2016 tok hun dobbelt seier i Kvalfoss-sprinten i Holmenkollen i tillegg til tre NNM titler. Hanne er medlem i «Nullerklubben», dvs. klubben for de som skyter fullt hus i et nasjonalt stevne/renn.

Guro Svenning, 19 år fra Hemnesberget - håndball                                

Guro er en håndballspiller som har gått gradene i Hemnes IL. I 2010 ble hun tatt med i utviklingsmiljøet region Midt-Norge og i 2012 ble hun tatt med på talentsamling for spillere i region Midt-Norge. I 2012 spilte Guro i Rana HK, der hun spilte J16 og 3. divisjon for damer, og ble kåret til banens beste spiller som 16-åring. Sommeren 2013 flyttet Guro til Levanger - Verdal vgs – toppidrett håndball, et samarbeid mellom Verdal vgs, Levanger HK, Nord-Trøndelag fylkeskommune og Olympiatoppen. Guro gikk rett inn på Levanger J16 og J18 regional serie og nasjonal serie for de beste J16 og J18-lagene i Norge, som vant regionserien og ble nr.11 i landsserien. I  2014/2015 spilte Guro for J18 og på Levangers  2. divisjonslag. Sammen med J18 laget vant hun den regionale serien og ble regionmester. Guro ble innkalt til Regionalt Landslagsmiljø for de beste 18-spillerne og en av 15 jenter som representerte Midt-Norge i Norsk Mesterskap for regionslag jenter 18 på Hønefoss. De endte til slutt på 5. plass i dette mesterskapet. Sesongen 2015/2016 vant Levanger HK 2. divisjon avd. 5 og kvalifiserte seg til 1. divisjon og toppidrettshåndball med Guro på sentral plass.

Brede Frøysa, 15 år fra Rana – fotball

Brede Frøysa er en talentfull 15 åring som har hatt en fantastisk utvikling denne sesongen med 2 landsdelssamlinger og debut på Mo IL`s A-lag. Brede er blitt lagt merke til også utenfor regionen. Han ble tatt ut til G15 landslaget, spilt 2 treningskamper mot Sveits og vunnet begge. Brede har også hospitert med Rosenborg og skal fortsette med dette hver måned i sesongen som kommer. Flere eliteserieklubber i Norge har fulgt Bredes utvikling og signalisert ønske om å knytte ham til seg. Brede er en av få fotballtalent fra Helgeland som har gjort seg bemerket nasjonalt.

Tidligere tildelinger: 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011