Hopp til hovedinnhold

Fjorten unge talenter fikk Idretts- og kulturstipend for 2015

Helgeland Sparebanks Idretts- og kulturstipend for 2015 utdeles i løpet av romjula på flere steder på Helgeland. Stipendet er på 30 000 kroner, og har som formål å fremme utvikling av særlige talenter innen kultur og idrett på Helgeland. I år var det fjorten ungdommer som ble tildelt stipend. Dette er femte gang Helgeland Sparebanks gavestiftelse deler ut Idretts- og kulturstipend.

Årets stipender tildeles:

Edith Meek Allern, Sandnessjøen – friidrett
Edith er ei jente på 16 år som har drevet med friidrett de siste fem årene. Hun begynte høsten 2015 på toppidrett friidrett ved Strinda videregående skole i Trondheim. Edith løper både 100, 200 og 400 m og har prestert godt i sin klasse også utenfor Helgeland. I 2014 var hun topp 10 i landet på korte sprintøvelser. Edith har greid å levere resultater innenfor sin idrett på nasjonalt nivå.

Daniel Årnes, Sandnessjøen – sykling
Daniel er en 15 år gammel gutt som sykler for Sandnessjøen og omegn Sykkelklubb. Han er omtalt som et av de største sykkeltalentene i Nord-Norge, uansett årskull, noen gang. Daniel har prestert godt på nasjonalt nivå gjennom flere år. Han har vunnet Norges mest prestisjefylte ungdomsritt tre år på rad og også gjort seg bemerket utenfor landets grenser.

Aleksander Andre Slydahl, Mosjøen – langrenn  
Aleksander er 17 år som går på toppidrett langrenn på Meråker videregående skole og representerer Mosjøen IL. Aleksander har flere gode plasseringer i kretsmesterskap og en Nordnorsk mestertittel. Denne sesongen har vært hans beste til nå (2014/2015) i klassen menn 17 år. Her har han blitt kretsmester i Nordland og oppnådde en 20. plass, 30. plass, 38. plass, 41. plass og en 46. plass som besteplasseringer i Norgescupen i langrenn for menn 17. Aleksander er et talent innenfor sin idrett, og resultatene fra Norgescupen som første års junior er gode prestasjoner.

Eirin Kvandal, Mosjøen – hopp               
Eirin er en 13 år gammel skihopper fra Mosjøen IL hopp som fra hun var 5 år gammel har hoppet på ski i Storhaugen. Dette er ei jente som kan følge i Anette Sagen sine fotspor. Eirin har topplasseringer fra Solan Gundersen Vinterleker med pallplass både i 2013, 2014 og 2015. Solan Gundersen Vinterleker er det uoffisielle norgesmesterskapet for aldersbestemte klasser (Hovedrennet) i hopp og kombinert for aldersklassene 12-14 år – en arena hvor de aller beste i Norge i denne aldersgruppen deltar.

Sivert H. Jarmund, Hattfjelldal – Fotball / friidrett       
Sivert er 14 år og trener og spiller fotball med Mosjøen IL gutter 16 år og junior (16 – 19 år). Han trener også med A-laget til Mosjøen IL og er keeper på kretslaget. Sivert har vært uttatt og deltatt på regionalsamling (hele Norge utenom Østlandet og Sørlandet) og deltatt på Statoil sin talentleir (uoffisielt landslag G14) Han har også gjort seg bemerket utenfor landets grenser og har vært invitert til Premier League klubben Everton med Evertonakademiet og til Sunderland med Sunderland akademiet. I tillegg til fotball driver Sivert med friidrett for å utvikle allsidighet. I 2015 fikk han gull i kulestøt, diskos og tresteg innenfor G14 og oppnådde bronsemedalje i lengde, og sølvmedalje i 2 x 800 m stafett i BENDIT lekene 2015. 

Vegard Steinbakken, Hattfjelldal – skiskyting                                                           
Vegard er 14 år, representerer Hattfjelldal IL og driver med skiskyting og friidrett. Vegard omtales som offensiv, pliktoppfyllende og systematisk. Hovedidretten er skiskyting som han har drevet aktivt med siden han var 7 år. Etter hvert har han også deltatt på friidrett. I skiskyting har Vegard flere topplasseringer i Nordlandscupen og i Nord-Norsk mesterskap og en topp 10 plassering i Kvalfoss-sprinten i Holmenkollen. I friidrett har Vegard representert Nordland i regionale ungdomsleker for 13 – 14 åringer -  Bendit med pallplassering i stav og topp fem plasseringer på 600 meter og 1500 meter. Alt dette uten å ha et stort og aktivt treningsmiljø rundt seg.

Andrea Moby Røreng, Mosjøen – fløyte 
Andrea er 17 år og går på musikklinja ved Mosjøen VGS med fløyte som hovedinstrument. Andrea har spilt fløyte i 10 år ved Vefsn kulturskole og gjort seg bemerket gjennom talent og mye øving. Lokalt deltar hun i mye av det som skjer, hun er fast medlem i Mosjøen Orkesterforening, Mosjøen Skolekorps, Granmoen Storband og Vefsn Kulturskole. Andrea har vært solofløytist og piccoloist med Nordland Janitsjar og 1. fløytist i flere lokale prosjekter. Andrea har gjort seg bemerket i nasjonal sammenheng gjennom sin deltakelse i talentutviklingsprogrammet «Unge Talenter Bjergsted» i Stavanger som er et samarbeid mellom Universitetet i Stavanger og Stavanger Kulturskole.

Mikael Ingebrigtsen, Mo i Rana – bordtennis               
Mikael er 13 år som allerede har oppnådd mye innenfor sin idrett. 6 år gammel begynte han i Rana Bordtennisklubb og viste straks et stort talent for sporten kombinert med en unik treningsiver. Nå trener Mikael 15 timer i uka og er i tillegg ofte på treningssamlinger både i innland og utland. Han er fast inventar på landslagssamlinger og har debutert med flagget på brystet da Norge spilte i Slovakia Open tidligere i år. Mikael har vunnet en håndfull medaljer i Norgescupen (ett gull), har to bronsemedaljer fra NM og massevis av NNM og KM gull - en av de største bordtennistalentene vi noen gang har sett på Helgeland.

Benedicte Stien Schreiner, Mo i Rana – langrenn og skiskyting
Benedicte er 15 år, driver langrenn og skiskyting og representerer Bossmo & Ytteren IL. Hun trener fysisk nesten hver dag i tillegg til skytetrening 2-3 ganger i uken. Benedicte har i flere år topplasseringer både på normal og sprint i Kvalfoss-sprinten (NM for aldersbestemte klasser) og på normal og sprint under Nord Norsk Mesterskap. I sesongen 2013/2014 ble hun vinner av Nordlandscup i langrenn og i sesongen 2014/2015 har hun topplasseringer i alle nasjonale konkurranser både i skiskyting og langrenn og representert Norge som en av 15 jenter på Young Star samling i regi av skiskytterforbundet.

Julian Halsøy, Mo i Rana – karate                                   
Julian (14 år) har trent karate fra han var syv. Han viser stor treningsiver og trener fire til fem ganger i uken. Julian er mentalt sterk, hurtig og taktisk med utpreget konkurranseinstinkt. Tross sin unge alder kan Julian vise til mange særdeles gode resultater med seire i regionale mesterskap, bronse fra NM i Bergen i 2014 og gull og sølvmedalje fra NM i Trondheim i 2015. Julian har også markert seg med medaljer fra store mesterskap i Sverige, Finland og Danmark og fra EM på Kypros (2014) og i Danmark (2015). I september i år representerte Julian Norge i en stor turnering i Berlin; International Banzai cup Open - en turnering med nasjoner fra hele verden der ulike stilarter innen karate er representert.

Martin Alfheim, Mo i Rana – skiskyting                                        
Martin er 15 år og driver med skiskyting for Bossmo & Ytteren IL. Han er treningsvillig og har oppnådd gode resultater utenfor Helgeland gjennom flere år både som sammenlagtmester i Nordlandscupen, sprintvinner i Nord Norsk mesterskap, med pallplassering i Kvalfossprinten (uoffisielt norgesmesterskap for aldersbestemte klasser) og som vinner i Norgesmesterskapet i sprint 2015. Martin har også en 1. plass i Nord Norsk mesterskap i skogsløp med skiskyting. I sesongen 2014/2015 kvalifiserte han seg til Young Star-finalen allerede i januar og oppnådde gode resultater også innenfor langrenn.

Sigurd Aartun, Mo i Rana – langrenn 
Sigurd er 16 år og langrennsløper fra Åga. Som 11-åring begynte han å gå aktivt på ski i Åga IL, først i lokale renn og kretsrenn senere i Nordlandscupen, Nord-Norsk mesterskap, Hovedlandsrennet og Ungdomsstafetten i Holmenkollen. Denne sesongen er han blitt junior og skal delta i Norgescupen. Sigurd startet i høst på Polarsirkelen VGS, toppidrett ski og er tatt ut til Polarsirkelen Skis spissede gruppe som følges opp av Olympiatoppen Nord. På bakgrunn av svært gode resultater også i nasjonal sammenheng i sesongen 2013/2014 fikk han i 2015 Nordland Skikrets sin pokal for beste skitalent i Nordland uansett disiplin, aldersbestemte klasser.

Kerstin Regine Michalsen, Mo i Rana – karate 
Kerstin er en talentfull og treningsvillig jente på 13 år. Hun har trent karate i 5 år og konkurrert i 4 av disse. I fjor deltok hun for første gang i et større internasjonalt stevne og fikk blant annet bronse i Budo Nord Open i Gøteborg i konkurranse med utøvere fra hele Skandinavia, England, Tyskland og Ukraina. Stevnet er et av Skandinavias største med over 700 deltagere. Kerstin har også deltatt i EM og fått godkjent sin søknad om OL-deltagelse. Dette betyr at karate vil være en prøvegren under OL i Japan i 2020. I dette mesterskapet fikk hun bronse i fjor og sølv i år.

Åshild Kolstad, Mo I Rana – orientering
Åshild er 18 år og løper orientering for Mo Orienteringsklubb. Hun går tredje året med studiespesialisering på Polarsirkelen VGS. Åshild har i år hatt stor sportslig fremgang med to pallplasseringer (2.plass og 3.plass) i Norgescupen samt en 4.plass på NM-mellomdistanse og ble til slutt nr. 6. plass sammenlagt i Norgescupen.(14 distanseløp gjennom sesongen / 90 deltagere). I høst ble hun tatt ut som reserve til The Junior European Cup (JEC) som var i Tyskland i oktober. Åshild er en ambisiøs og talentfull orienteringsløper. 

Tidligere tildelinger: 2014 | 2013 | 2012 | 2011