Hopp til hovedinnhold

Idretts- og Kulturstipendet for 2013 tildelt ni unge talenter fra Helgeland

HelgelandStiftelsens Idretts- og kulturstipend for 2013 ble utdelt i dag. Stipendet er på 30 000 kroner, og har som formål å fremme utvikling av særlige talenter innen kultur og idrett på Helgeland. I år var det ni unge talenter mellom 15 og 20 år som ble tildelt stipend, seks innen idrett og tre innen kultur. Dette er tredje gang Helgeland Sparebanks gavestiftelse deler ut Idretts- og kulturstipendet. (18.12.2013)

Fra tildelingen av Helgeland Sparebanks Idretts- og kulturstipend for 2013

Idrettsstipendene gikk til:


Melanie Hauahei (16 år) – Rana – Skiskyting
Melanie går siste året på Selfors Ungdomsskole, og går for Bossmo & Ytteren IL. Melanie trener 6 dager i uka – 500 timer i året – og søker til skiskytterlinja på Meråker fra høsten 2014. Melanie har mange topplasseringer i mesterskap i Norge, og er uttatt til Young Star både i 2012 og 2013.

Heidi Gjesbakk (18 år) – Rana – Skiskyting
Heidi er fra Båsmoen og går nå siste året på Norges Toppidrettsgymnas på Lillehammer. Hennes klubb er Bossmo & Ytteren IL. Heidi er et stort talent med mange topp ti-plasseringer i Norgescupen i 2012/13 (nr 6 sammenlagt). En kneskade har resultert i operasjon nå i høst. Er tilbake i trening og skal sesongstarte etter jul. Har potensial til å være i Norgestoppen.

Nikolai Frydenlund (16 år) – Rana – Skiskyting
Nikolai representerer Skonseng UL. Han har gjort seg bemerket over flere år med gode resultater, både i nordnorske mesterskap og i hovedlandsrenn. Nikolai er treningsivrig - med 545 timer årlig. Han har vært plaget av mye sykdom før konkurranser, men har likevel prestert - som under rulleski NM nå i sommer. Syk helga før, men ble likevel norgesmester på sprint og tok tredjeplass i jaktstarten. Nikolai er talentfull og hardt arbeidende. Får han orden på sine sykdomsplager kan han nå toppen.

Emil Storjord Vilhelmsen (19 år) – Vefsn – Kombinert
Emil satser hardt på sin idrett. Studerer i Trondheim og er tilknyttet kombinertmiljøet der. Emil har vunnet nordnorsk mesterskap fire år på rad (2008-2011). Kyssesyken i januar 2012 satte ham tilbake denne sesongen. Kom tilbake i 2013 og ble nest beste junior i Norgescupen på Lillehammer i 2013. Mål om å bli kvalifisert til junior-VM i januar 2014.

Kristian Lyngøy (15 år) – Alstahaug – Landeveissykling
Går siste år på ungdomsskolen og søker NTG Kongsvinger/Bærum til neste år - spesialisert undervisning landeveissykling. Hardt arbeidende gutt som trener 15 timer i uka på sykkel, i tillegg til håndball. Gode plasseringer i nasjonale stevner - også i Sverige. Har deltatt i lokale ritt i junior/voksenklassen og har hevdet seg godt. (Midnattsrittet Brønnøysund, 2. plass og Himmelblårittet Brønnøysund, 3. plass). Dette er en gutt med potensial til å markere seg utenfor Helgeland.

Vilde Evensen (17 år) – Sømna – Håndball
Vilde har spilt håndball siden hun var 9 år. Flyttet til Verdal som 16-åring for å få spisset toppidretten på skolen der. Spiller aktivt på Levanger håndballklubb og omtales som nøkkelspiller. Vilde har utviklet gode ferdigheter i Levanger og er sterkt delaktig i at laget har hevdet seg i landsserien mot eldre spillere. Hun er fysisk sterk, robust, godt trent, strukturert, målbevisst og moden. Treneren er overbevist om at Vilde vil bli en meget habil elitelagspiller og har potensial til å bli landslagskandidat.

Kulturstipendene ble tildelt:


Hans Christian Wika (18 år) – Vefsn – Piano/Kontrabass
Hans Christian er i dag elev ved musikklinja ved Mosjøen videregående skole - tredjeår. Han har opp gjennom årene hatt stor aktivitet med konserter, kurs og seminarer. Hans Christian har deltatt på talentprogram ved NTNU og vært vikarlærer på piano og lærer på kontrabass ved Vefsn kulturskole. I 2011 ble han valgt ut til å være pianist i NUSO, Norsk Ungdomssymfoniorkester, med medlemmer fra hele landet. Hans Christian tar gjennom talentprogrammet ved NTNU spilletimer på piano hver tredje uke hos Jørgen Larsen i Trondheim. Sist sommer var han ansatt som sommerorganist i Alstahaug kommune, og han har solisterfaring med Helgeland Unge Kammerorkester, Nordland Unge Kammerorkester, Vefsn Unge Strykere, Toppen Kammerorkester m.fl. Hans Christian forbereder seg på opptaksprøve på et musikkonservatorium i Norge eller i utlandet fra neste høst.

Kristine Solli Oppegaard (18 år) – Sømna – Trombone
Kristine går siste år på musikklinja ved Mosjøen vgs. Hun har spilt trombone siden hun var 10 år og har planer om å studere klassisk trombone ved musikkhøgskolen i Gøteborg. Kristine har vært solist med Sømna hornmusikk og Mosjøen orkesterforening, og er siden høsten 2012 med i talentutviklingsprogrammet Unge Musikere ved konservatoriet i Trondheim. Underveis i sin karriere har hun spilt sammen med mange musikere, både i Norge og i utlandet. Kristine er arbeidsom, øver alene ca 25 timer i uka, og er for tiden trombonelærer for Mosjøen skolekorps.

Sjasmin Reitehaug (18 år) – Rana – Saksofon
Sjasmin er et stort musikktalent, som i tillegg til saksofon spiller piano og gitar og synger. Hun har vært elev ved Rana Kulturskole siden hun var 9 år, og spiller solosaksofon i Mo skolekorps, Nordland Janitsjar og Mo Hornmusikk. Sjasmin er kvalifisert til å delta i finalen i NM for solister og ensembler for 4. år på rad. Sjasmin har hatt timer med professor Geir Holm ved Norges Musikkhøyskole i Oslo, og er inntatt i talentutviklingsprogrammet ved Tromsø musikkonservatorium og Lars Lien. 

Tidligere tildelinger: 2012 | 2011