Hopp til hovedinnhold

Idretts- og kulturstipendet for 2012 tildelt seks unge talenter

HelgelandStiftelsens Idretts- og kulturstipend for 2012 ble i går tildelt seks unge talenter mellom 13 og 20 år fra Helgeland, fire innenfor idrett og to innen kultur. Stipendene er på 30.000 kroner, og det er andre gang bankens gavefond deler ut stipendene. (19.12.2012)

Fra utdelingen av Helgeland Sparebanks Idretts- og kulturstipend for 2012

Idrettsstipendene gikk til:


Emilie Kalkenberg, 16 år - Skonseng – Skiskyting

Emilie har drevet med skiskyting helt siden hun var 10 år gammel. Hun hadde et avbrekk på grunn av en alvorlig sykdom, men er nå helt frisk. Måten hun klarte å trene seg opp til å bli en av landets mest lovende 16-åringer i skiskyting, står det stor respekt av. Resultatene fra sesongen 2011/2012 viser at Emilie har tatt steget opp på et plan utover Helgeland. Hun fikk 4. og 6. plass i Kvalfossprinten, 8. plass i Hovedlandsrennet og fikk to 1. plasser og en 2. plass i NNM. I tillegg fikk hun en 1. plass i Nordlandscupen.

Simon Ågheim Kalkenberg, 18 år - Skonseng – Skiskyting
Simon går på idrettslinja ved Polarsirkelen videregående skole og konkurrerer for Skonseng IL og Polarsirkelen Ski. Simon kan vise til mange sterke resultater fra sesongen 2011/2012. I NM kan han vise til en 9. plass normaldistanse i Drangedal. 9., 13., 14. og 15. plass i Norgescupen, 3. plass normal, 3. plass sprint og 2. plass fellesstart i NNM. I tillegg ble han Norgesmester og fikk 3. plass i Sommer-NM 2011/2012. Dette ble forbedret til en seier og 2. plass i sesongen 2012/2013.

Christopher Nilsen Valbekmo, 18 år - Nesna – Karate
Christopher er en gutt som elsker utfordringer og idrett. Han brenner for karate og har påbegynt en satsning innenfor en av de største karategrenene. Christopher deltar i dag på nasjonale og internasjonale stevner, og kan vise til flere gode prestasjoner, blant annet en 3. plass i Norgesmesterskapet 2011. Han ble også utplukket til å delta på karate-EM i Hellas i september i år. I 2012 fikk Christopher 2. plass i Kata og 3. plass i Kumite i Boden Open i Sverige. Christopher har ambisjoner om å delta på VM i London i 2013.

Marit Ånes, 17 år - Mosjøen – Hundekjøring
Marit driver hundekjøring med Grønlandshunder med klare mål om å drive det langt innenfor sin idrett. Marit har deltatt i mange løp utenfor Helgeland og Norge og ble blant annet Nordisk Mester i Åsarne i Sverige. I tillegg har hun vunnet Maajeløpet i 2010, 2011 og 2012, og stilt i Europas første langdistanseløp for juniorer igjennom tidene. Hun ble også Årets Utøver i 2012 for prestasjonen i Nordic Open. I vinter skal hun kjøre det kjente Femundsløpet for junior.

Kulturstipendene ble tildelt:


Tor Alvin Wika, 17 år - Mosjøen – Fiolin

Tor Alvin er elev ved musikklinja ved Mosjøen videregående skole. I tillegg tar han timer hos Bård Monsen ved NTNU i Trondheim. I 2010 ble Tor Alvin tatt ut til å være med i Norsk Ungdomssymfoniorkester og i 2011 ble han gruppeleder. Han har også vært gruppeleder i Toppensymfonikerne og aktiv utøver i både Vefsn Unge Strykere og Mosjøen Orkesterforening, hvor han har deltatt i mange prosjekter og konserter. Han har vært solist og konsertmester ved Mosjøen Orkesterforening, Helgeland Unge Kammerorkester, Nordland Unge Kammerorkester, Vefsn Unge Strykere m.fl. I år kom Tor Alvin inn på talentutviklingsprogrammet ved NTNU i Trondheim, hvor han i tillegg til å få enkeltundervisninger, får være med i Trondheimssolistenes rekrutteringsorkester, ”Juniorsolistene”.

Elisabeth Larsen Turmo, 19 år - Mosjøen – Fiolin
Elisabeth begynte å spille fiolin da hun var 7 år. Allerede som 9-åring hadde hun en rekke solistkonserter og som 12-åring ble hun tatt opp i talentprogrammet Unge Musikere ved musikkonservatoriet i Trondheim der hun gikk i lære hos Professor Bjarne Fiskum i 5 år. I perioden mellom 12 og 16 år var hun elev hos Arne Viken for å lære hardingfele. Høsten 2009 ble Elisabeth tatt opp i konservatorieklassen ved talentprogrammet til Barratt Dues Musikkinstitutt med Alf Richard Kraggerud som lærer, og høsten 2011 på bachelorutdanning i utøvende musikk ved Barratt Dues musikkinstitutt, der hun fra i høst har studert med Professor Detlef Hahn. Hun fikk 1. pris i Ungdommens Musikkmesterskap sammen med sin trio høsten 2012. Elisabeth har mottatt en rekke priser og utmerkelser og har hatt masterclasses med flere legender innen musikkverdenen, deriblant Ivry Gitlis og Dora Schwartsberg.

Tidligere tildelinger: 2011