Hopp til hovedinnhold

13 unge talenter fra Helgeland fikk Idretts- og kulturstipend for 2018

Helgeland Sparebank sitt Idretts- og kulturstipend for 2018 ble utdelt like før jul. Tildelingene foregikk i Mosjøen, Sandnessjøen, Brønnøysund og i Mo i Rana. Stipendet er på 30 000 kroner, og har som formål å fremme utvikling av særlige talenter innen kultur og idrett på Helgeland. Siden 2011 har hele 91 unge talenter på Helgeland mottatt dette stipendet. I kroner og øre har banken utbetalt 2 730 000 kroner i idretts- og kulturstipend i denne perioden.

Disse ble tildelt stipend i 2018:

Idretts- og kulturstipend utdelt i Mo i Rana:

Tildeling Idretts- og kulturstipend 2018 Mo

Dounia El Ghami, 15 år fra Nesna – Rana Karateklubb

Dounia startet å trene karate høsten 2015 og begynte å konkurrere på små stevner ikke så lenge etter. I 2017 begynte Dounia å konkurrere på internasjonale stevner med gode resultater og plasseringer. Samme året tok hun gull i Norgesmesterskapet. 2018 ble også et veldig godt år med blant annet tre medaljer fra EM i Portugal. Utover dette har hun, tross sin unge alder, allerede skaffet seg en imponerende merittliste. Dounia ønsker å få en plass på det norske landslaget for eventuell deltagelse i OL. Dounia satser videre mot flere internasjonale stevner og WIKF VM i London 2019.

Mads Halsøy, 16 år fra Mo i Rana – fotball

Mads har spilt fotball i 12-13 år i og har vist seg som et stort talent i sporten. For tiden spiller og trener Mads for Bodø Glimt - gutter 16 og gutter 19 år. Ifølge Utviklingsansvarlig/spillerutvikler i Bodø Glimt, Cato Hansen, er mads på høyt nivå i sine tekniske ferdigheter, en klar ener, også nasjonalt. Fysisk står han ikke tilbake for voksne motspillere. Mads er definitivt et av de største talentene i Norge på 2002 kullet. Mads har vært tatt ut til og deltatt på flere nasjonale tiltak i regi av Norges Fotballforbund. Disse tiltakene er kort sagt forbeholdt de rundt 40 spillere man anser som nasjonens beste spillere i sin årgang.

Kristian Skjømming, 17 år fra Mo i Rana – snowboard

Kristian har kjørt snowboard siden han var veldig liten, er aktivt medlem i Normal SK på Mo. Ble Norgesmester Yngre Junior i Slopestyle og Bigair i 2015 og 3. plass i Bigair i 2016. I tillegg har han vunnet flere Norgescuper og diverse andre konkurranser. I 2017 / 2018 fikk han 2. førsteplasser og en andreplass i Norgescup og tredjeplass i NM slopestyle. Med disse poengene klarte han å kvalifisere seg til deltagelse i World Rookie Tour i Kaprun, ranket som nr. 28 i sin klasse, World Wide. Klarte ikke å komme til finalen der, men ble nr. 10 i kvalifiseringen hvor de 8 beste gikk videre. Målet til Kristian er å være blant Norges beste snowboardkjørere i årene fremover og å bli tatt ut på det norske juniorlandslaget. 

Markus Ånonli, 20 år fra Finneidfjord – scootercross

Markus satte seg på sin første cross-sykkel som 6 åring, og siden har det meste av hans tid vært dedikert til motorsport. Hans først scooterløp var i Midtnorskmesterskap i 2016 hvor han kjørte inn til 1. plass i finalen. Markus hadde en veldig bra sesong i fjor med 8. plass i Nordisk mesterskap, der han kjørte mot de aller beste i Norden. I det svenske mesterskap kjørte Markus 3 runder med plasseringer imellom nr. 2 og 12. I Europamesterskapet oppnådde han 11. plass sammenlagt. Markus er svært dedikert til sin idrett, og ifølge lederen for Hemnes Motorsportklubb har han et talent som muligens vil bringe ham opp til et landslagsnivå. Selv har han et mål for sesongen 2019 å bli blant de fem beste i Norden.

Sondre Gjesbakk, 17 år fra Mo i Rana - skiskyting

Sondre sin hverdag handler stort sett om skole og å få laget et godt treningsgrunnlag for den videre satsningen. Han har et klart talent for skiskyting og har gjennom de siste årene vist at han har prestert gode resultater på nasjonalt nivå. I Norgescupen 2018 ble han sammenlagt nummer 10 og var med det den beste fra Helgeland i Norgescupen for Menn 17 år. Han har også deltatt på NM rulleski i år der han tok en 4. og en 8. plass. 2017 kom han på en 23. plass sprint og 26. plass normal i Kvalfossprinten. I Hovedlandsrennet endte han på en 8. plass normal og 17. plass sprint. Youngstar- 12. plass.  Sondre har nå vist med sine gode plasseringer at han er på et godt nasjonalt nivå innenfor sin idrett og alder.

Preben Horven, 16 år fra Mo i Rana – langrenn

Preben kommer opprinnelig fra Bjerka, men flyttet til Mo i Rana i fjor for å komme nærmere klubben (Bossmo & Ytteren) og miljøet. De tre siste vintrene har Preben hatt stor fremgang både teknisk og med tanke på resultater. I 2017/18 sesongen ble han nummer 17 i Hovedlandsrennet klassisk og nummer 12 i skøyting. I Nordnorsk Mesterskap skøyting fikk han en 1. plass og i 7.5 km klassisk fikk han en 2. plass (med stavbrekk). Han ble også vinner av Nordlandscup for 4. året på rad hvor han vant 6 av 6 mulige renn. Sesongen 2016/17 var også meget bra med mange gode resultater både i Nordnorsk mesterskap og i Hovedlandsrennet. Mest sannsynlig er Preben det største langrennstalentet på Helgeland for tiden. Som langsiktig mål håper han å kunne hevde seg på nasjonalt nivå som senior. Håper også og kunne bidra til å få økt langrenns interesse i Rana.

Max Østbergh, 19 år fra Mo i Rana – bowling

Max er en dedikert og seriøs idrettsutøver som terper og terper på detaljer. Hans idrettsmål er å få representere Norge og Helgeland i EM og VM. Han har allerede tatt første steget med å bli tatt ut til U21 landslaget. Lederen i Rana Bowlingklubb mener Max holder et nasjonalt godt nivå, noe som hans resultater også bekrefter. I tillegg til å være en del av Team Norway U-21, fikk han en 2. plass Junior NM 2018 og en 3. plass U-21 NM 2018. Han representerte også Nordland i Barents summer games mot Sverige og Danmark hvor de fikk 1. plassen som ett lag. Max er tatt ut til sommerlekene 2 ganger på rad, og har videre en første plass i Nordland Tournament J, fire andre plasser og to tredjeplasser i samme turneringen. Max representerer også på en måte fremtiden til bowlingen i og med at han kaster med begge hendene.

Tildeling kulturstipend Mo 2018

Even Andre Jonassen, 19 år fra Mo i Rana – visuell kunst – Street art

Even studerer nå i Steinkjer og sier han har vært heldig fordi han i så mange år har fått gå på Rana kulturskole og fått være med på ulike Street-art prosjekt gjennom flere år. Even har i de siste årene fordypet seg i kunstformen «Street art». Denne gatekunsten blir mer og mer profesjonell og akseptert verden over. Kunstformen skaper debatt, noe som dekorerer, noe som forskjønner byen, noe som får folk til å stoppe opp og reflektere. Even har et sterkt ønske om å sette sitt preg på byen med denne kunstformen. Han har vist frem sine kunstneriske ferdigheter på en slik måte at han blir hevet frem av Rana Kulturskole som en med en spesiell begavelse for denne kunstformen. Even fikk også tildelt Drømmestipendet av Kulturskolerådet i 2018.

Emma Moen Einmo, 15 år fra Nesna - sang

Emma har ifølge sin mor nesten sunget før hun kunne gå. Opp gjennom sitt unge liv har Emma fått mulighet til å opptre på forskjellige scener i lokalmiljøet. Blant annet Båt og fjord festivalen på Hemnes, Sjyen festivalen på Nesna, Sommerrock-konsert på Aurora, og andre konserter i regi av musikkskolen. Det hele toppet seg da hun i høst stod på Telenor Arena sammen med sin sang-venninne, Linn Sommerro, og representerte Helgeland og hele Nord-Norge som deltagere i MGPjr finalen. De stod da fremfor 16 000 tilskuere + et stort TV-publikum og fremførte Emma sin egen-skrevet låt «Bussen heim». Sangen handler om at du har to foreldre som ikke er i lag, og når du sitter på bussen vet du ikke helt hvilken vei som er heim, for begge veiene er heim. 

Idretts- og kulturstipend utdelt i Mosjøen:

Utdeling Idretts- og kulturstipend 2018 Mosjøen

Ole Jacob Forsmo, 20 år fra Mosjøen – langrenn

Ole Jacob begynte med langrenn da han var 15 år og bestemte seg for å satse på ski året etter. Da dro han ned til Meråker for å gå på skole samtidig med satsingen. Første året han konkurrerte fikk han en 264 plass i hovedlandsrennet. Selv om han var langt bak ga han ikke opp. Han har vært tålmodig og trent godt, noe som har ført til at han har tatt store steg. Siden da har han hevdet seg hvert år. Allerede som første år junior fikk han en 64. plass i NM. I sesongen 2016/2017 fikk han en 42. plass i Norgescuprennet i den knallharde klassen 19/20 år blant 187 løpere. Der var han blant topp 20 for dem som var 19 år. I Norgescup har han ligget fra 33.- 50. plass på så si hvert renn i klassen M 19/20 år. Men har vært blant de 15-20 beste i Norge av de som er født i 1998.

Lukas Søyland Ivarrud, 17 år fra Mosjøen – dans

Lukas er en ung, musikalsk og politisk engasjert danser som også liker å trylle. Han beskrives som et multitalent. Han er ikke bare god i dans, men også film, trylling og musikk. I 2013 ble han oppfordret til å ha et solonummer på en forestilling som skulle være i kinoen i Mosjøen. Som en 12-åring som aldri hadde opptrådd framfor noen var han meget usikker på dette, men takket ja. Han endte opp med å opptre på flere forestillinger og ble etter hvert meget scenevant. I 2015 meldte han seg på UKM og det endte med at han kom helt til landsfinalen og i tillegg fikk opptre på MGP Jr., direktesendt TV i Oslo Spektrum. Lukas deltok også i Norske Talenter i 2017 hvor han med sin dans imponerte dommerne. En av dommerne, selveste danseren Suleman, uttalte; «Du inspirer meg» - «Hva er du laget av» og «Du er helt rå!» Lukas kom helt til finalen og var en av tolv finalister det året.

Erica Jørgensen Øien, 15 år fra Mosjøen – sprangridning

Erica sin idrett er sprangridning. Hun er den eneste fra Mosjøen som driver denne sporten på et nasjonalt/internasjonalt nivå. Hun har ridd stevner siden hun var 8 år og satset da som ponnirytter i en cup som gikk over 8 stevner og kom til finalen i Drøbak. Hun gikk så over til en større ponni som hun startet INM (innendørs NM) med i 2016. Hun ble da kvalifisert til å ri Artic equestrian games i Stokke februar 2017. Dette stevnet er et internasjonalt stevne med både internasjonale og nasjonale klasser. Hennes klasse var nasjonal og der fikk hun en 3. og en 4. plass. I 2018 gikk hun over til å ri hest, noe som ble en stor overgang. Hun satt seg mål om å ri en cup som går over flere stevner rundt om i hele landet. Kun de 5 første stevnene er gjeldende og poengsummen regnes ut etter worldcup poeng. Hun var da så dyktig at hun ble tatt ut til å ri under Kingsland Oslo horse show i oktober på Telenor arena. I Helgelendingen 28. juni 2017 kunne man lese følgende: «Erica fra Mosjøen er en av landets beste i idretten sin. Nå har hun fått kommunens idrettsstipend».

Sondre Mjølkarlid, 17 år fra Hattfjelldal – friidrett

Sondre driver med friidrett og spesialiserer seg innen hekk. Hovedsakelig 110m hekk, men hopper også litt lengde som sekundærøvelse. Han løper for Hattfjelldal Friidrett og går på Steinkjer VGS. En Landslinje for Friidrettsutøvere. På denne skolen har han gjennom gode resultater og holdninger blitt tatt ut blant fem elever til å representere skolen som spisset toppidrettselev. Han går nå sitt andre år på Landslinja og jobber hardt i samspill med Olympiatoppen for å nå sine mål. Sondre har allerede hevdet seg sterkt både regionalt og nasjonalt, med resultater som 2. plass på 110 m hekk under UM 2018, 1. plass i Tyrvinglekene 2018 på samme øvelse og en 2. plass under Veidekkelekene i 2018. Under jr. NM 2018 oppnådde han en 4. plass i 110 m hekk g-U20. Sondre er også kjent som et lokalt forbilde og 24-timersutøveren. De yngre utøverne ser opp til han og det ligger utvilsomt en «Rollemodellens kraft» i det Sondre gjør.

 

Tidligere tildelinger: 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011