Hopp til hovedinnhold

Tildelinger Samfunnsprisen Horisont

Prisvinnere

Samfunnsprisen Horisont for 2015 tildelt Knut Berntsen

Bilde av Lisbeth Flågeng, Knut Berntsen og Geir Sætran(31.05.2016)
Styret i Helgeland Sparebanks Gavestiftelse har besluttet at Samfunnsprisen Horisont for 2015 skal tildeles Knut Berntsen fra Nesna. 

Knut har vært leder i Polarsirkelen friluftsråd helt siden oppstarten av rådet i 2006. Barn og unge er den viktigste målgruppen for Helgeland Sparebank sin gavevirksomhet, og vi ser at helsefremmende arbeid med barn og unge, med hovedvekt på friluftsliv, er viktigere enn noen gang.

I en tid hvor altfor mange lever passive liv foran dataskjermen, står Knut Berntsen som en motpol til denne utviklingen. Knut representerer en mennesketype som ikke bare har ideer og vyer, men som evner å sette tankene ut i livet gjennom konkrete prosjekter og praktisk handling.

Lista over tiltak og aktiviteter initiert og iverksatt av Knut er lang. Tiltak som treffer alle, barn, unge, familier, voksne og eldre. To gode eksempler på dette er skoleprosjektet «Full fres i Nordland» som skolefolk betegner som en heidundrende suksess, og friluftsskolene som ble så godt mottatt av grunnskoleungene at de nå blir helårstilbud gjennom Polarsirkelen frilufts- og naturskole.

Knut har klart å løfte fram verdiene og betydningen av det enkle friluftslivet i dagens moderne samfunn. Vi trenger slike drivkrefter på Helgeland. Ungdom som blir glad i friluftsliv har en god oppvekst og god oppvekst vil bidra til at de unge blir værende på Helgeland. Vi trenger friske unge mennesker for å utvikle vårt samfunn, natur har vi mye av, og Knut har bidratt til å tilrettelegge for naturbruk, både lavterskel og krevende bruk.

Samfunnsprisen Horisont for 2014 tildelt Birgit Granhaug

Geir Sætran, Birgit Granhaug og Geir Rønning(22.12.2014)
Styret i Helgeland Sparebanks Gavestiftelse har besluttet at Samfunnsprisen Horisont 2014 skal tildeles Birgit Granhaug. Hun får prisen for sitt arbeid med Bakeribygget i Mo i Rana, et tilholdssted og hjem for de som strever med psykiske lidelser og problemer.

Prisen ble utdelt av Geir Sætran, daglig leder i Helgeland Sparebanks Gavestiftelse, under en tilstelning i Bakeribygget sist fredag.

Sætran sa i sin tale til prisvinneren bl.a. at «… det var Birgit som hadde ideen om å bruke Bakeribygget til det det er blitt til i dag. Det var hun som fikk med seg alle de hun trengte for å få bygget finansiert og satt i stand, og det var hun som holdt tempoet oppe. Mulighetene og mangfoldet i dette fantastiske bygget oppstod i Birgits hode.

Bakeribygget og dets intense sjel er en verdifull opplevelse for alle som kommer hit. Vi fylles av inntrykk og tanker og trua på at alle har verdi og alle kan bidra. Vi møter det allerede når vi passerer dørstokken - «ingen kan alt – alle kan litt». Og vi ser det i øynene på folket som møter oss, i smilet, interessen og livsgleden. Her er du velkommen, vi vil deg vel og her er det plass.

Selvfølgelig er det mange som har bidratt til at det er blitt slik. Bakeribygget er et produkt av at mange gode krefter har dratt i samme retning. Spesielt skal brukerne og deres bidrag framheves, og likeledes de ansatte på Bakeribygget. Men vi fornemmer Birgits verdigrunnlag og personlighetstrekk i den atmosfæren som er her – hennes hjertevarme omsorg og klare tydelighet «henger i veggene».

Og så er det er ikke bare brukerne og de ansatte som har glede av Bakeribygget. For byens befolkning har Moholmen, byens vakreste og kulturhistorisk mest interessante bydel, fått et veldig løft gjennom Bakeribygget. Huset fylles med spisegjester og andre, vi kan leie selskapsrom til konfirmasjoner o.l. her er det kulturelle innslag og utstillinger, og i mars hvert år inviteres byens befolkning til Bakeribyggfestival.»

Foto: Lisa Ditlefsen, Rana Blad

Samfunnsprisen Horisont for 2013 tildelt Thor Bergesen

Jan Erik Furunes, Thor Bergesen og Geir Sætran(06.02.2014)
Ildsjel og fjellentusiast Thor Bergesen fra Alstahaug er tildelt Samfunnsprisen Horisont for 2013 for sitt utrettelige engasjement for friluftsliv og naturglede på Helgeland. Prisen ble overrakt av bankens adm.direktør Jan Erik Furunes og daglig leder i HelgelandStiftelsen, Geir Sætran, i forbindelse med et lunsjmøte i regi av Alstahaug Næringsforening i dag.

Nærmere om bakgrunnen for tildelingen

Thor Bergesen ble i 2013 tildelt både Kongens fortjenestemedalje og Friluftslivets ildsjelpris. Fortjenestemedaljen fikk han for sitt arbeid med å sikre fjellet for fjellvandrere. Ildsjelprisen fikk han gjennom nettavstemming fra grasrota av friluftsinteresserte.

Bergesen er kjent som en skikkelig spreking, og er alltid observert med malingsspann og pensel når han er ute på tur. Siden midten av 70-tallet har han gjort en stor innsats med å merke turløyper, og slik sørget for at turgåere i alle aldre får trygge og gode naturopplevelser.

Hans innsats har blant annet ført til at toppturer til Dønnamannen, Trænstaven, Hestmannen og Syv Søstre er tilgjengelige og populære for veldig mange. Han kjenner hver eneste stein opp mot de fleste topper og liker å legge opp turer for andre. Da dronning Sonja ferierte på Helgeland for noen år tilbake var det han som la opp ruta hennes.

Tidligere prisvinnere:

  • Kippermocupen, Mosjøen (2012)
  • Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv (2011)
  • Sigrun Olsen, Frivillighetssentralen, Mo i Rana (2007)
  • Anders Jarmund, Arbor, Hattfjelldal (2006)
  • Bjørn Selfors, Mo i Rana (2005)
  • Malin Arntzen, Klokkergården, Rødøy (2003)
  • Termik, Mosjøen (2002)