Hopp til hovedinnhold

BSU-sparing

Den beste spareformen for deg under 34 som ikke eier bolig.

Opprett BSU-konto

Få inntil 5500 kr. i skattefradrag av årlig innskudd

  • Den beste spareformen for deg under 34 år som ikke eier bolig
  • Du kan spare inntil 27 500 kroner i året
  • Du får 2,80% rente på sparepengene *
  • Så lenge du ikke eier bolig får du  20 % skattefradrag av årlig innskudd
  • Du kan spare til og med det året du fyller 33
  • Ingen bindingstid eller krav om årlige innskudd
  • Du kan spare inntil 300 000 kroner totalt

Sparing i BSU-konto er den mest lønnsomme spareformen for ungdom

For deg som er under 34 år og ikke har egen bolig finnes det ganske enkelt ikke noen smartere måte å spare på enn BSU - Boligsparing for Ungdom.

Obs: Nye regler for BSU for skatteåret 2021

f.o.m. 1. januar 2021 er reglene for sparing i BSU endret. Da øker årlig grense for sparebeløp fra 25 000 til 27 500 kroner. Det betyr også at maksimalt skattefradrag på sparebeløpet øker fra 5000 til 5500 kroner.

Reglene endres også for deg som allerede har kjøpt din første bolig, men fortsatt sparer i BSU. F.o.m 2021 vil du ikke lengre få 20% skattefradrag av sparebeløpet. Du får fortsatt skattefradrag for beløp satt inn i 2020, og den samme gode renta

Den samlede summen man kan spare på BSU er fortsatt på 300.000 kroner pluss renter.

BSU-sparing gir gode lånemuligheter

Når du har spart minimum 20 000 kroner på BSU-kontoen vil du kunne få et Ungbolån hos oss til kjøp av din første bolig.** Du får vår laveste rente, innenfor 85% av boligens markedsverdi.

Fast sparing i BSU-konto

Den enkleste måten å spare på er å opprette en spareavtale, slik at det overføres et fast beløp fra for eksempel din brukskonto til BSU-kontoen. Fast sparing ordner du i nettbanken. Der kan du også endre sparebeløpet eller stoppe sparingen dersom det skulle bli nødvendig.

Opprett BSU selv -  i nettbanken

Når du har lest og akseptert avtalevilkårene kommer det nye kontonummeret opp i nettbanken, og BSU-kontoen kan tas i bruk.

Logg inn og start BSU-sparing i dag!

 

*) Når kontohaver fyller 34 år reduseres renten på kontoen
**) Finanstilsynet krever 15% egenkapital ved boligkjøp

Spørsmål og svar om BSU

Når kan jeg starte å spare på BSU, og hvor lenge kan jeg spare?

Man må ha fylt 13 år for å opprette en BSU-konto. Det er likevel lurt å vente med å spare i BSU til du begynner å betale skatt, slik at du får utnyttet skattefordelen. Er du ikke fylt 18 år må kontoen opprettes sammen med foreldre/verge. Du kan spare og kreve skattefradrag til og med det året du fyller 33 år, eller til du begynner å bruke de oppsparte midlene.

Hva regnes som boligformål?

Pengene du har spart i BSU må brukes til kjøp av selveierbolig eller tomt, borettslags-, aksje- eller obligasjonsleilighet, eller til nedbetaling av boliglån. Skal pengene brukes til nedbetaling av lån må boligen være kjøpt etter at du opprettet BSU-sparingen. Pengene kan ikke brukes til oppussing av bolig.

Kan jeg betale ned på lån med BSU-midlene?

Ja, når du har kjøpt ny bolig kan innestående på BSU-kontoen benyttes til betaling av både renter og avdrag på boliglånet.

Kan jeg bruke BSU-midlene på en bolig jeg kjøpte før BSU-kontoen ble opprettet?

Nei, du kan bare bruke oppsparte BSU-midler på en bolig du har kjøpt etter at BSU-kontoen ble opprettet.

Kan jeg ha BSU-konto i flere banker?

Nei, du kan bare opprette en BSU-konto en gang. Men du kan flytte BSU-kontoen fra en bank til en annen. Ta kontakt med oss dersom du har BSU i en annen bank og ønsker å flytte kontoen til oss, så tar vi oss av flyttingen for deg.

Hva skjer hvis jeg bruker pengene til noe annet enn boligformål?

Det regnes som kontraktsbrudd, og da vil likningsmyndighetene kreve at du tilbakebetaler skattefradragene du har fått siden du startet BSU-sparingen. Du vil heller ikke få muligheten til å spare mer på BSU senere. Kontrakten brytes ikke ved uttak av årets innbetalte sparebeløp, ved uttak av renter som påløper etter det inntektsåret du fyller 33 år, eller hvis du flytter BSU-kontoen fra en bank til en annen.

Kan jeg fortsette å spare på BSU selv om jeg kjøper en bolig?

Du kan fortsette å spare i BSU etter du har kjøpt din første bolig, men det er ikke like gunstig som tidligere. F.o.m. 1. januar 2021 vil du som eier bolig, eller har delt eierskap, ikke lengre få 20 % skattefradrag på det årlige sparebeløpet i BSU. Du får fortsatt høy innskuddsrente på sparebeløpet.

Hvis du har tatt ut en del av de oppsparte pengene kan du ikke lenger fortsette sparingen.

Må jeg bruke hele beløpet på BSU-kontoen samtidig?

Nei, uttak på kontoen kan fordeles over flere inntektsår. Men når du har begynt å bruke av BSU-kontoen kan du ikke lenger gjøre nye innskudd på den.

Kan jeg ta ut pengene jeg har satt inn på BSU i år, uten at vilkårene brytes?

Ja, det du har spart på BSU i inneværende år kan du ta ut igjen før årsskiftet. Det kan du ordne selv, det er bare å gå inn i nettbanken og overføre beløpet til en annen av dine kontoer.

Sparekalkulator

Beregn månedsbeløp

kr år

Beregn totalbeløp

kr pr. mnd. år