Hopp til hovedinnhold

Tid for en ny tilværelse?

Høsten er tradisjonelt en tid for endringer i egen tilværelse. Skal du flytte på hybel, flytte inn i din første leilighet eller fortsatt ha det som før? Uansett er dett greit å ta med seg noen gode råd. Her er våre beste forsikringsråd til deg.

Sjekk om du er dekket på forsikringen til foreldrene dine! Ofte er det først når du endrer den folkeregistrerte adressen din, og virkelig flytter hjemmefra, at du må tegne egen innboforsikring. Har foreldrene dine en familiereiseforsikring, kan du være dekket av den også. Hvor lenge kommer an på hvilket forsikringsselskap de har.

Bruker ofte forsikringen

Hvert år melder en av fem mellom 18 og 35 år inn skade på reiseforsikringen sin i Frende Forsikring. 5,5 prosent av kundene i samme aldersgruppe bruker innboforsikringen.

Statistikken sier litt om sjansen for at noe kan skje.

Frende, som har markedets beste reiseforsikring, dekker reiser i hele verden inntil 75 dager. Du er også dekket på fritiden når du ikke på jobb, på skolen eller hjemme. I Frende er unge med på foreldrenes reiseforsikring til man fyller 21 år.

I praksis er du dekket av reiseforsikringen i det øyeblikket du forlater adressen du bor på, for å ta bussen, gå på butikken eller en liten tur på byen.

Magert budsjett

Som ung og uansett om du er student med mye studiemateriell som må skaffes, er lærling eller i arbeid, er det ikke alltid det frister å bruke penger på forsikring. Men du tar en stor risiko om du lar være.

Tingene du bruker hver dag, som mobil, pc og nettbrett har ofte høy verdi, og det er vanskelig om du plutselig må erstatte gjenstander med såpass høy pris.

Mange som opplever en brann og må skaffe nye klær og sko, seng og sengetøy, sekk og pc og alt annet utstyr, blir ofte overrasket over hvor mye de faktisk eier og hva det koster å kjøpe alt nytt. Det er ekstra surt om innboforsikringen har for lav sum til å dekke tapet, eller enda verre om du ikke har innboforsikring i det hele tatt.

Å bo sammen med noen

Som ung er det mange som velger å bo på hybelhus, studenthjem eller i kollektiv.

Du vil aldri være dekket av innboforsikringen til dem du bor sammen med, med mindre det er foreldrene dine. Du må sørge for egen forsikring.

Eiendelene dine er som hovedregel ikke dekket mot tyveri i fellesrom heller, derfor anbefaler vi at du oppbevarer større verdier på eget låsbart hybelrom.

Nattmat som tar fyr

At mange branner faktisk starter på komfyren kan være en ekstra utfordring om du bor sammen med andre. Ha som husregel at dere aldri går fra komfyren når dere lager mat, og at den som skrur på komfyren også sjekker at komfyren skrus av.

«Pizzabranner» og «steikepannebranner» er kjente begrep for oss som jobber med forsikring. De fleste branner oppstår natt til lørdag og søndag, når folk skal ha nattmat og er påvirket av alkohol. Ofte blir maten glemt, eller «kokken» sovner før maten er ferdig. Rusen gjør at man sover tungt, og i mange tilfeller ikke våkner av røykvarsleren. Ofte er det naboene som kjenner røyklukten og varsler brannvesenet. Det er billigere å kjøpe seg en matbit på vei hjem fra fest enn å risikere brann på kjøkkenet.

Å lade trygt

Leier du bolig er det huseier som skal sørge for at det er brannslukkingsapparat tilgjengelig. Det er også regler for hvor mange røykvarslere det skal være. I Frende anbefaler vi røykvarsler på soverommet eller i gangen like utenfor. Sjekk at alt virker!

Lading på sengekanten anbefaler vi ikke. Klart du må lade og ha på vekking, men alle elektriske apparater som kobles til strømnettet utgjør en viss brannfare, og de trenger luft. De kan bli for varme om de ligger i sengen eller på sofaen. Velg et underlag som ikke er brennbart. Da er du med et enkelt grep mye tryggere. 

Kjøp forsikring i Frendes nettbutikk

Del denne siden: