Hopp til hovedinnhold

Koronaøkonomi: Spar som før – bruk mindre, men kjøp lokalt

Tips og råd til privatpersoner som blir påvirket økonomisk av Koroankrisen, fra Lokalbanken: Bruk mindre, men handle lokalt, og spar som før om du kan.

Både bedrifter og privatpersoner blir rammet som følge av permitteringer og Lokalbanken får mange henvendelser om dette. De første 20 dagene får du vanlig lønn inntil 6 G, som utgjør cirka 600 000,-. Deretter må mange gjøre endringer med hensyn til forbruk eller andre tilpasninger som banken kan bidra med. Hva er de viktigste tiltakene du kan gjøre?

  • Registrere deg som arbeidssøkende hos NAV
  • Unngå unødvendige kjøp
  • Ved behov, spør om betalingsutsettelse.
  • Søk om avdragsfrihet i banken

Direktør for privatmarkedet i Helgeland Sparebank Dag-Hugo Heimstad utdyper hva den enkelte kan gjøre:

– De uten bufferkonto får strammere økonomi og da er det viktig å gjøre noe med de kostnadene som er enklest å gjøre noe med nå, slik som reise, restaurant og kinobesøk. De faste postene, som boliglån, forsikring og bil er vanskeligere å gjøre noe med. Vi anbefaler å ta kontakt med de man har lån hos for å be om betalingsutsettelse når man trenger det.

Tenk langsiktig sparing

Det er uro på børsene som en følge av koronasituasjonen. Når børsene faller blir verdiene i aksjefond mindre verd og for de som har spart lenge vil nedgangen spise opp tidligere gevinster. De som har startet sparingen nylig, vil oppleve at fondsandeler er mindre verd enn da de ble kjøpt og følgelig få mindre igjen dersom de solgte seg ut i dag. Det klare rådet fra banken er å tenke langsiktig og ikke kaste seg ut i spekulasjon.

– Mange har fått med seg at børsene faller og lurer på hvordan dette påvirker sparepengene deres. Vi opplever en korreksjon i aksjemarkedet og det er verdiene av aksjefondene som går ned, men så lenge man ikke har realisert noe har man heller ikke tapt noe. Generelt sett anbefaler banken å fortsette å spare nå når prisene er lave.

– Langsiktig sparing, som pensjonsfond, vil være mindre risikabelt over tid, så vi anbefaler de som har penger i fond om å sitte i ro og beholde sparingen hvis man har muligheten til det. Det handler ikke om å få høy avkastning fra det ene til det andre men om god avkastning over tid. Dette forutsetter dog at man sover godt om natta og ikke lar seg stresse over at verdiene går ned. Børsfall avløses jo alltid av oppgang, sier Heimstad.

Spre sparingen

For de som ikke liker risikoen i aksjemarkedet er vanlig sparing i bank det beste alternativet. Høyrentekonto har aldri vært mer attraktivt en det er nå.

– Så lenge du sparer penger et sted hvor de har innskuddsordning er sparepengene trygge. Innskuddsgarantien til enhver tid er 100.000 Euro, som for tiden utgjør ca 1,2 millioner kroner, sier Heimstad.

Han understreker at det alltid er fornuftig å spre sparing og verdier. Det betyr å eie og nedbetale bolig på den ene siden, spare langsiktig i aksjefond på den andre og i tillegg ha penger tilgjengelig på konto eller i rentefond.

– Hvordan du vil fordele sparingen og verdiene avhenger av risikovilje og hvor langsiktig og kortsiktig du er. Dette rådet gjelde for øvrig både i oppgang- og nedgangstider.

Stabilt boligmarked, lavere rente

Renten har gått betydelig ned og dermed blir privatøkonomien for de som har lån bedre. Rådene fra banken, er å betale samme beløp som tidligere, men oppfordrer til kontakt med banken for å diskutere hva som er de riktige grepene å gjøre for den enkelte.

Boligmarkedet er det også verdt å holde et øye med i disse tider.

– Vi følger nøye med på hvordan situasjonen påvirker boligmarkedet på Helgeland. Ekspertene er noe uenige i hva dette vil bety for boligprisene, om prisene vil gå opp eller ned. Kanskje vil det variere avhengig av hvor på Helgeland man bor, sier Heimstad.

– Foreløpig ser vi ikke noen sterk negativ trend, det meste er ganske som normalt. Fordelen med markedet på Helgeland er at det aldri er store topper og bunner, det er stabilt marked.

Dette kan imidlertid forandre seg dersom situasjonen drar ut.

– Hvis denne krisen blir langvarig vil å en dropp i boligprisen. Så lenge du ikke skal kjøpe eller selge har det ikke noen stor betydning. Kjøper man og selger i samme marked oppveier de to faktorene hverandre og det vi jevne seg ut. Det er foreløpig for tidlig å si om markedet har blitt påvirket, men vi følger med løpende. Enn så lenge ser det betryggende ut, så vi vil ikke anbefale noen å utsette eventuelle planer og heller forholde seg til kjøp og salg av bolig som normalt, sier han. 

Handle lokalt for å holde Helgeland i drift

For banken er det et dilemma når de nå skal gi økonomisk rådgivning i disse tider, siden det lokale næringslivet trenger pengene folk gjerne vil spare.

– På en ene siden vil vi jo folk skal være forsiktige med pengene, men samtidig ønsker vi jo at folk skal bruke de lokale tilbudene og handle lokalt, kanskje kjøpe den jakka man har tenkt på, så fremt man ikke er permittert. Det er viktig at vi tar vare på de lokale butikkene. Vi ønsker jo at folk skal opptre sånn høvelig normalt, men selvfølgelig alt med måte, sier Heimstad.

– Det er jo også dette med valutautvikling og reiserestriksjoner. Vi vet jo enda ikke når vi kan reise ut av Helgeland enda, men i år er tiden for å utforske Helgeland, det finnes jo ikke flottere natur i landet enn her, mener han.

– Vi har et vell av muligheter for å være turister i egen region. I år er det jo også ekstra dyrt å reise utenlands slik kronen har svekket seg. Planlegg heller Helgelandsferie, avslutter Heimstad.