Hopp til hovedinnhold

Tid for hybelliv - hvilke forsikringer trenger du?

Tid for hybelliv - eller kanskje kollektiv? Er du klar for høst og hybeltilværelse - eller skal du kanskje flytte inn din første leilighet? Her er våre beste forsikringsråd til deg.

Sjekk først om du er dekket på forsikringen til foreldrene dine! Ofte er det først når du endrer den folkeregistrerte adressen din og virkelig flytter hjemmefra, at du må tegne egen innboforsikring. Har foreldrene dine en familiereiseforsikring, kan du være dekket av den også. Hvor lenge kommer an på hvilket forsikringsselskap de har.

Bruker ofte forsikringen

Hvert år melder én av fem mellom 18 og 35 år inn skade på reiseforsikringen sin til sparebankeide Frende Forsikring. 5,5 prosent av kundene i samme aldersgruppe bruker innboforsikringen. Statistikken sier litt om sjansen for at noe kan skje.

Magert budsjett

Med lite studiestøtte, høye boligpriser og mye studiemateriell som må skaffes, er det ikke alltid det frister å bruke penger på forsikring. Men du tar en stor risiko om du lar være. 

Tingene du bruker hver dag, som mobil, pc og nettbrett har ofte høy verdi, og det kan bli vanskelig om du plutselig må erstatte gjenstander av såpass høy verdi. Ikke alle har fast inntekt, og ønsker helst å bruke pengene sine på noe helt annet. 

Mange som opplever en brann og må skaffe nye klær og sko, seng og sengetøy, sekk og pc og alt annet utstyr, blir ofte overrasket over hvor mye de faktisk eier og hva det koster å kjøpe alt nytt. Da er det er ekstra surt om innboforsikringen har for lav sum til å dekke tapet, og enda verre om du ikke har innboforsikring i det hele tatt.

Å bo sammen med noen

Som ung er det mange som velger å bo på hybelhus, studenthjem eller i kollektiv. Du vil aldri være dekket av innboforsikringen til dem du bor sammen med, med mindre det er foreldrene dine. Du må sørge for egen forsikring.

Eiendelene dine er som hovedregel ikke dekket mot tyveri i fellesrom heller, derfor anbefaler vi at du oppbevarer større verdier i eget låsbart hybelrom.

Nattmat som tar fyr

Det at de fleste branner starter på komfyren kan være en ekstra utfordring om du bor sammen med andre. Ha som husregel at dere aldri går fra komfyren når dere lager mat, og at den som slår på komfyren også sjekker at den er slått av.

«Pizzabranner» og «steikepannebranner» er kjente begrep for oss som jobber med forsikring. De fleste branner oppstår natt til lørdag og natt til søndag, når folk skal ha nattmat og er påvirket av alkohol. Ofte blir maten glemt, eller «kokken» sovner før den er ferdig. Rusen gjør at man sover tungt, og i mange tilfeller ikke våkner av røykvarsleren. Ofte er det naboene som kjenner røyklukten og varsler brannvesenet. Det er billigere å kjøpe seg en matbit på vei hjem fra fest enn å risikere brann på kjøkkenet.

Å lade trygt

Leier du bolig er det huseier som skal sørge for at det er brannslukkingsapparat tilgjengelig. Sjekk at det er i orden! Det er også regler for hvor mange røykvarslere det skal være. Frende anbefaler å ha røykvarsler på soverommet eller i gangen like utenfor.

Lading på sengekanten anbefaler vi ikke. Klart du må lade og ha på vekking, men alle elektriske apparater som kobles til strømnettet utgjør en viss brannfare, og de trenger luft. De kan bli for varme om de ligger i sengen eller på sofaen, du er mye tryggere om du velger et ikke brennbart underlag.

Reiseforsikringen dekker mer enn mange tror

Frende, som har markedets beste reiseforsikring, dekker reiser i hele verden inntil 65 dager. Du er også dekket på fritiden når du ikke på jobb, skolen eller hjemme. I Frende er unge med på foreldrenes reiseforsikring til man fyller 21 år. 

I praksis er du dekket av reiseforsikringen i det øyeblikket du forlater adressen du bor på, for å ta bussen, gå på butikken eller en liten tur på byen.

Kjøp forsikring i Frendes nettbutikk

 

Frende Forsikring logo

Helgeland Sparebank distribuerer forsikringsprodukter fra Frende Forsikring