Hopp til hovedinnhold

Gode råd for sommer og ferie

Sommeren står for døren, og med det mange fine feriedager. Uansett om du skal feriere hjemme, i Norge eller i utlandet er det viktig å være godt forberedt og ha sjekket en del praktiske ting. På den måten slipper du unødvendige negative hendelser, og du unngår å utsette deg selv for risiko. Vi har funnet fram noen gode reisetips som kan være nyttige å ha lest før reisen starter.

Husk reiseforsikring

Reiseforsikring er noe av det viktigste å ha i orden før det blir ferie, uansett om du planlegger lange eller korte reiser. Man vet aldri hva som kan skje på en reise. Kanskje bagasjen ikke dukker opp, kanskje blir du syk eller blir frastjålet eiendelene dine. Med markedets beste reiseforsikring fra Frende vil du få økonomisk hjelp og nødvendig bistand dersom uhellet skulle være ute. Men husk å ta med reiseforsikringskortet på ferieturen!

Reiseforsikringen kjøper du i Frendes nettbutikk

Europeisk helsetrygdkort

Planlegger du reise i EU/EØS eller i Sveits er det viktig å ha med Europeisk helsetrygdkort. Kortet dokumenterer dine rettigheter til nødvendig medisinsk behandling ved sykehus eller hos behandler tilknyttet det offentlige helsevesen i det landet du besøker.

Les mer om Europeisk helsetrygdkort

To kort er smart

Det er smart å ha to kort med når du er ute og reiser, ett bankkort knyttet til brukskontoen, og ett kredittkort - som f.eks. vårt eget Helgeland Gull. Oppbevarer du kortene hver for seg har du likevel penger tilgjengelig dersom du skulle være så uheldig å bli frastjålet eller miste ett av kortene.

Betaler du depositum for leiebil eller hotell med kredittkortet unngår du at beløpet bindes opp på brukskontoen, og dersom du blir svindlet er det lettere å få tilbake pengene.

Bestill Helgeland Gull her

Last ned Mobilbank og Vipps

Med mobilbank-appen vår har du de viktigste banktjenestene lett tilgjengelig på mobilen. Da kan du enkelt sjekke saldo og transaksjoner, overføre penger mellom kontoene dine eller betale regninger - eller sperre et kort hvis du skulle være uheldig og få behov for det.

Med vår nyeste betalings-app, Vipps, kan du overføre penger til andre - uten at du trenger å vite mottakerens kontonummer eller hvilken bank han eller hun er kunde i. Det eneste du trenger er mottakerens mobilnummer.

Du laster ned Mobilbank-appen og Vipps-appen fra Google Play eller App Store. Logg deg inn og gjør deg kjent med Mobilbanken og Vipps før du reiser!

Les mer om Mobilbanken | Les mer om VIPPS

Betal i lokal valuta

Når du betaler med kortet ditt i utlandet kan du få spørsmål om du vil betale i norske kroner eller i lokal valuta. Dette gjelder både når du betaler i butikker og restauranter, og også ved uttak i minibanker. Vi anbefaler deg å alltid velge lokal valuta, fordi erfaringen viser at kursen ofte blir dårligere når du velger norske kroner (NOK). Da kan brukerstedet selv bestemme vekslingskursen, og det kommer som regel ikke kunden til gode.

Både Visa og MasterCard har gunstige vekslingskurser, og bruker du vårt Visa Personkort eller kredittkortet Helgeland Gull, er valutapåslaget aldri mer enn 1,75 %.

Skjul PIN-koden

Husk at du alltid må dekke over tastaturet når du taster koden din i betalingsterminaler eller minibanker. Oppgi aldri koden din til andre, selv ikke til politiet.

Oppbevar kortene sikkert

Ha kortet i en lomme med glidelås, i en reisetaske rundt halsen eller lignende. Hvis mulig bør du låse kortet inn i hotellsafen når du ikke trenger å ha det med deg.

Gi aldri fra deg kortet

Overlater du bankkortet til bartenderen for å slippe å hente frem kortet for hver drink? Dette regnes som grovt uaktsomt, og du må da regne med å dekke hele tapet selv, dersom du blir svindlet. Slipp aldri kortet ditt av syne! Sørg for å få kortet tilbake straks du har gjort et kjøp. Hold øye med kortet, og bli med selgeren til betalingsterminalen dersom det er nødvendig. 

Sjekk hva du betaler

Sjekk at beløpet på betalingsterminalen stemmer, før du trykker koden din. Og sørg for å få kvittering hvis det er mulig.

Sperr kortet så fort du kan

Mister du kortet ditt bør du sperre det så raskt som mulig. Dette kan du gjøre i mobilbank-appen, eller ved å ringe 815 49 800 i Norge eller +47 815 49 800 fra utlandet. NB! For sperring av kredittkortet Helgeland Gull, ring +47 75 12 86 69.

Grønt kort på bilferien

Benytter man bil på ferie i utlandet gjelder bilforsikringen, herunder også ansvarsforsikringen, dersom man er uheldig og skader andre. Men i noen land er det fortsatt nødvendig å ha med seg såkalt "grønt kort" fra forsikringsselskapet. Det er et bevis på at bilen har gyldig ansvarsforsikring, og forenkler saksbehandlingen ved bilskader. Les mer om å kjøre med egen bil i utlandet

Land som krever grønt kort: Albania, Andorra, Bosnia-Hercegovina, Bulgaria, Hviterussland, Iran, Israel, Makedonia, Marokko, Moldava, Romania, Russland, Serbia, Montenegro, Tunis, Tyrkia og Ukraina. For mer informasjon, se Trafikkforsikringsforeningen

God ferie!