Hopp til hovedinnhold

Gode råd for en tryggere førjulstid

Vi er allerede kommet til november, og høsten går etter hvert over til å bli vinter. På denne tiden av året bruker vi mye tid inne og hjemme. Kanskje er du i gang med å forberede adventstid og jul, og kanskje har du flere gjester enn ellers. Uansett er advent og tiden før jul en fin periode for de aller fleste med mye hygge og mange forventninger. Samtidig viser statistikken en klar økning i antall branner i førjulstiden.

Det skjer en helt tydelig endring i vår atferd i hjemmet på denne tiden av året, noe som øker faren for brann. De fleste som omkommer i brann i Norge dør i sitt eget hjem, og ofte skjer branntilløpene på sein kveld og natt når de fleste sover. Med noen enkle grep kan man forebygge brann, og vi har derfor samlet noen gode råd for å unngå slike skader.

Levende lys

Vær alltid forsiktig med levende lys. Bruk stødige lysestaker, og bruker du telys bør disse plasseres med god lufting og på ubrennbart underlag. Vær også sikker på at lysene står stødig. Forlat heller ikke et rom med levende lys - selv ikke for en kortere periode.

Batteri i røykvarslere

Sørg for at det er nye batterier i røykvarslerne dine. Batteriene bør byttes årlig, så lag deg gjerne en rutine med å bytte disse en fast dag - for eksempel 1. desember, røykvarslerens dag.

Test av hjemmets røykvarslere

I tillegg til å bytte batteri bør røykvarslere testes jevnlig. En rutine kan være å teste i starten av hver måned. Ha flere røykvarslere og sørg for at disse er seriekoplet. Hold inne testknappen og sjekk at alle seriekoplete varslere utløses. Dersom noen ikke fungerer så sjekk sammenkopling eller bytt disse ut. Husk at en brann kan starte et annet sted i boligen enn der du er, og ofte skjer branntilløpene om kveld og natt når alle sover.

Kontroll av slukkemidler

Ha tilstrekkelig med brannslukkere i hjemmet og ha disse lett tilgjengelige. Pass på at alle i familien vet hvor slukkerne er. Dersom det oppstår et branntilfelle er det viktig å unngå å bruke tid på å lete etter brannslukkeren.

Rengjør kjøkkenvifter

En kjøkkenvifte kan være full av fett etter bruk over lang tid. Oppstår det en brann på komfyren vil fett smelte og dryppe ned. Kjøkkenviften kan da fungere nærmest som en lunte som vil lede en brann videre inn i kjøkkeninnredning og avtrekkskanal. Vask derfor kjøkkenviften et par ganger i året, og bytt eller vask innvendige filtre samtidig. Monter komfyrvakt som vil bryte strømmen dersom den registrerer for høy temperatur eller om flammer oppstår.

Unngå matlaging i alkoholpåvirket tilstand eller om natten

Du kjører ikke bil når du har drukket alkohol, og du burde heller ikke bruke komfyr og stekeovn. En fuktig kveld på byen eller et lystig lag avsluttes tidvis med nattmat hjemme. Å steke en pizza eller annet godt når man er fysen kan bli en særdeles dårlig og farlig opplevelse når dette er kombinert med natt og alkohol. Mange har sovnet fra matlagingen og har våknet til røykfulle rom og ulende røykvarslere. Må du ha mat – ta en brødskive!

Helt til slutt: skal du ut i høstmørket så ikke glem refleks!