Hopp til hovedinnhold

Advents- og førjulstid

Vi er allerede kommet til november, og på denne tiden av året bruker vi mye tid inne. Du er kanskje i gang med å forberede adventstid og jul, og har kanskje også flere gjester enn vanlig. Uansett er dette en tid med mye hygge og mange forventninger. Samtidig viser statistikken en klar økning i antall branner i førjulstiden.

Det skjer en helt tydelig endring i vår atferd på denne tiden av året, noe som øker faren for brann. De fleste som omkommer i brann i Norge dør i sitt eget hjem, og ofte skjer branntilløpene på sein kveld og natt, når de fleste sover.  Med noen enkle grep kan man forebygge brann. Vi har derfor samlet noen gode råd for å forebygge brann.

Levende lys

Vær alltid forsiktig med levende lys. Forlat ikke et rom med levende lys, selv ikke for en kort periode. Bruk stødige lysestaker. Brukes telys bør disse plasseres med god lufting og på et ikke brennbart underlag. Vær også sikker på at lysene står stødig.

Batteri i røykvarslere

Sørg for at det er nye batterier i røykvarslerne. Batteriene bør byttes årlig, så lag deg gjerne en rutine for å bytte disse, for eksempel den 1. desember hvert år.  

Test av røykvarslere

I tillegg til å bytte batterier bør røykvarslerne testes jevnlig. En rutine kan være å teste i starten av hver måned. Det er en fordel å ha flere røykvarslere, og at disse er seriekoplet. Hold inne testknappen og sjekk at alle seriekoplete varslere utløses. Dersom noen varslere ikke fungerer så sjekk sammenkoplingen eller bytt dem ut. Husk at en brann kan starte et annet sted i boligen enn der du er, og ofte skjer branntilløpene om kvelden eller om natten.

Kontroll av slukkeutstyr

Ha tilstrekkelig med brannslukkere i hjemmet, og ha dem lett tilgjengelig. Pass på at alle i familien vet hvor slukkerne er. Dersom det oppstår et branntilfelle er det viktig å unngå å bruke tid på å lete etter brannslukkeren.

Rengjør kjøkkenviften

En kjøkkenvifte kan være full av fett etter bruk over lang tid. Oppstår det en brann på komfyren, vil fettet smelte og dryppe ned. Kjøkkenviften kan da fungere nærmest som en lunte, som vil lede en brann videre inn i kjøkkeninnredning og avtrekkskanal. Vask derfor kjøkkenviften et par ganger i året, og bytt eller vask innvendige filtre samtidig. Et godt råd er å montere en komfyrvakt, som vil bryte strømmen dersom den registrerer for høy temperatur eller om flammer oppstår.

Vi ønsker deg en koselig og trygg førjulstid!