Hopp til hovedinnhold

Kortvettregler

Her får du noen gode råd om bruk av kort

Disse rådene gjelder enten du er i utlandet eller i Norge, ved handel i butikker og på nettet, og ved uttak i minibank. Følger du våre anbefalinger er risikoen for at du skal få problemer eller bli svindlet mye mindre.

  • Kortet er en verdigjenstand. Ha alltid kontroll med hvor du har kortet ditt. Hvis mulig bør du låse kortet inn i hotellsafen hvis du ikke har det med deg.
  • Meld fra om tapt kort umiddelbart. Kontakt banken eller sperretjenesten dersom kortet ditt kommer på avveie eller blir stjålet. 
  • Oppgi aldri koden din til noen, verken til politiet eller banken.
  • Ikke la fremmede hjelpe deg med uttak i minibanken, dette er en vanlig svindelmetode.
  • Ikke slipp kortet ditt av syne. Få kortet tilbake straks du har gjort et kjøp, hold øye med det, og bli med til betalingsterminalen dersom det er nødvendig.
  • Bruk chip i stedet for magnetstripe der det er mulig.
  • Sjekk beløpet før du godkjenner. Kontroller at beløpet på kvitteringen er riktig før du godkjenner handelen, og sjekk  kvitteringen mot kontoutskriften etterpå.
  • Skriv ned telefonnumrene til sperretjenesten (eller lagre dem på mobilen), så slipper du å kaste bort dyrebar tid hvis du trenger å ringe.
  • Ta kopi av kortet og passet. Lagre kopiene separat og på et sikkert sted.


Lokal valuta gir best kurs
Når du benytter kredittkortet ditt i utlandet får du ofte spørsmål om du vil betale i norske kroner eller i lokal valuta. Dette gjelder både når du benytter kortet i butikker og restauranter, og ved uttak i minibank. Vi anbefaler deg å velge lokal valuta, fordi erfaringen viser at kursen ofte blir dårligere når du velger norske kroner (NOK).

Både Visa og Mastercard har gunstige vekslingskurser, og bruker du vårt Visa Personkort eller kredittkortet Helgeland Gull, er valutapåslaget aldri mer enn 1,75%.

Smart med to kort på reisen
Du er smart å ha med to kort når du er ute og reiser – ett bankkort knyttet til brukskontoen, og ett kredittkort - f. eks. Helgeland Gull. Oppbevarer du kortene hver for seg har du likevel penger tilgjengelig dersom du skulle være så uheldig å bli frastjålet eller miste ett av dem. 

Regionsperre
Helgeland Sparebank har ikke regionsperre på kortene. Vi gjennomfører isteden avansert elektronisk overvåking av kortbruken, og ved mistenkelig bruk vil du bli kontaktet. Dette gjør det trygt å bruke kortet både i butikker og på nettet, og du slipper å tenke på at du må oppheve regionsperren hver gang du er ute og reiser.