Hopp til hovedinnhold

BankID for ungdom

Trygg og sikker identifisering på nett

Bestill BankID for ungdom

Elektronisk identifikasjon for deg mellom 15 og 18 år

 • Du kan identifisere deg og signere elektronisk på avtaler og dokumenter. En elektronisk signatur er like bindende som en skriftlig.
 • Har du BankID hos oss kan du bruke den hos andre som benytter BankID
 • Med BankID har du muligheten til å øke beløpsgrensene i Vipps
 • Kan utvides med BankID på mobil

BankID er en elektronisk legitimasjon for sikker identifisering og signatur på nett, som nå også tilgjengelig for deg mellom 15 og 18 år med godkjenning fra foreldre/verger.

Samtykke fra foreldre/verge

Generelt er det slik at alle som ønsker BankID eller BankID på Mobil må være legitimert med elektronisk pass* hos oss. Det betyr at man må komme innom banken og vise fram passet slik at vi kan være 100% sikre på at ingen gir seg ut for å være noen man ikke er.

I tillegg er det slik at ungdom mellom 15 og 18 år kan få BankID dersom begge foreldre/verger samtykker, og det gjøres slik:

 1. Fyll ut og send inn dette skjemaet
 2. Banken vil sende tilbake en avtale til begge verger
 3. Vergene signerer avtalen med BankID
 4. Banken "skrur på" det som skal til for at denne personen (ungdommen) skal kunne bestille BankID i nettbanken. 
  NB! Før dette kan skje må ungdommen ha vært innom banken med sitt pass
 5. Ungdommen bestiller selv BankID eller BankID på Mobil i Nettbanken

Dette betyr at foreldrene/vergene selv må ha BankID for å kunne bidra til å ungdommen får BankID eller BankID på mobil.

Fordeler med BankID

Det er samme brukernavn og passord for å logge inn på alle brukersteder som tilbyr BankID. Med BankID utstedt av Helgeland Sparebank kan du logge inn i andre nettbanker og omvendt. Du kan signere avtaler og kontrakter elektronisk på internett. Det koster ingenting å bruke BankID.

Identifisering og signering med BankID for ungdom

Identifisering benyttes når du bruker BankID som elektronisk legitimasjon, for eksempel når du logger deg inn i nettbanken. Du kan også bruke BankID til elektronisk signering av avtaler og dokumenter, for eksempel til å signere på papirer fra lånekassen, bekrefte adresseendring og levere selvangivelsen. En elektronisk signatur med BankID er like bindende som en håndskrevet signatur på papir.

Sperre BankID?

Dersom du får behov for å sperre din BankID kan du gjøre det i nettbanken eller ringe Kundeservice på 75 11 90 00.

 

* Elektronisk pass
For noen år siden ble det utviklet en ny type pass som gjør det mulig å avlese data fra passet elektronisk på en sikker måte. Dette for å gjøre det vanskeligere å forfalske pass, og i tillegg gjøre det mulig å verifisere identiteten til en person på en sikrere måte. Du kjenner igjen et elektronisk pass på et spesielt symbol nederst på forsiden av passet.

Norsk RFID-pass

BankID på mobil

Hvis du vil slippe å bruke kodebrikken kan du skaffe deg BankID på mobil. Da bruker du mobilen istedenfor kodebrikken, og kan legge fra deg brikken på et trygt sted til du får bruk for den.

Les mer og bestill BankID på mobil her